Selasa, Ogos 31, 2010

Detective Conan...

hohoho.... saya sangat suka tengok cerita Detective Conan!!!





huhuhu... siapa kata Detective Conan in untuk tontonan kanak-kanak??? sebenarnya, tak berapa tepat...


di Jepun, target viewer untuk siri Detective Conan ini adalah remaja a.k.a teenagers... tapi, kat Malaysia... huhuhu... tu sebab budak-budak kecik tak bape suka cerita ni... sebab sedikit berat dan tak berapa nak kelakar...

ok... alang-alang dah buat post ni, apa kata kita kenal serba sedikit apa itu Detective Conan...

oh!!! kalau tak suka... pejam mata... ehhhe~

Detective Conan (名探偵コナン Meitantei Konan, lit. Great Detective Conan?) sebuah siri manga detektif , ditulis dan illustrasikan oleh Gosho Aoyama di Japanese manga anthology Weekly Shōnen Sunday sejak 1994 dan kleksinya sehingga siri ke-68 di  Tankōbon volumes pada June 2010. 

Manga ini telah diadaptasikan kepada siri TV oleh Tokyo Movie Shinsha, darahkan oleh Kenji Kodama danYasuichiro Yamamoto,dan disiarkan di Japan melalui Nippon Television, Yomiuri TV and Animax.

Siri ini disiarkan pertama kalinya pada January 8, 1996 and has since broadcast 582 episodes pada July 24, 2010. 

The series has seen high levels of popularity in both manga and anime formats in Japan since its reception, and has also been adapted into twelve Golden Week movies, with the first released on April 17, 1997 and since then followed with a movie released each year. Ten of the movies held a top 10 box office position in the year they were screened. In addition, ten Original video animation have been released. As of June 2010, sixty-eight volumes have been released in Japan.

*sumber dari  http://www.detectiveconanworld.com/wiki/Detective_Conan

saya memang suka tengok kartun dari baca komik... huhuhu... setakat ni, koleksi Detective Conan hanya cecah siri yang ke-200... Filem anime pulak hanya ada hingga yang ke-12... kena cari lagi... hehehehehhehe...

bagi saya, kartun ni memang tak sesuai untuk target view kanak-kanak.. sebab bleh kata semua kes yang diselesaikan oleh Conan merupakan kes pembunuhan... tapi, kalau budak dah suka, takkan nak halangkan?hehehehehehe...

oh... sedikit tambahan... berikut adalah karakter utama...

The series revolves around Shinichi Kudo and his "child version", Conan Edogawa as well as his best friend Ran Mouri and her father Kogoro


Picture Name English Name Role
Shinichi Kudo Jimmy Kudo Main character of the series. He was shrunk into a child after being forced to take a poison, called APTX 4869, created by the Black Organization.
Conan Edogawa Conan Edogawa Child "version" of Shinichi. He's after the Black Organization to regain his original body. The show follows his journey and the different cases he encounters along the way.
Ran Mouri Rachel Moore Shinichi's childhood friend, and main love interest. She doesn't know Conan's real identity. She's the one taking care of him along with her dad, Kogoro.
Kogoro Mouri Richard Moore Private eye and Ran's father. Separated from Eri Kisaki, Ran's mother.


p/s; nanti sambung lagi, ok?

Isnin, Ogos 30, 2010

oh, migrain yang bertambah migrain!!!!

hari ini... satu hari tak pergi class... tak sengaja tahu? kepala saya sakit berdenyut-denyut macam mahu pecah... saya rasa mahu hantukkan sahaja ke dinding... biar hilang semua denyut-denyut tu... sebab saya mahu ke kelas!!!

dan... entah apa nasibnya... sakit kepala kronik yang saya hadapi tadi... baru sahaja mahu baik... tiba-tiba bertambah tenat....

saat menatap private mmessage yang dikrimkan di "mukabuku"...

'nice sharing'....

rasa nak hempuk je laptop biar hancur... nice sharing??? saya tak berfikir pun nak buat nice sharing dengan kamu....

saya nak kamu tahu... saya sedang bercakap tentang kamu...

aduh!!! apakah bahasa saya terlalu susah untuk difahami sehingga dia tak faham langsung?

oh!!! saya harus mengingatkan diri saya... betapa manusia yang saya depani ini... sangat tinggi rasa tidak bersalahnya....

saya lupa pula... yang dia ini, seringkali berfikir yang dia sudah minta maaf... dan tanggungjawabnya sudah terlepas saat maaf sudah ditaip (bukan dilafazkan) lewat mesej-mesejnya...

kamu... saya nak jawapan... bukan kata maaf kamu yang kamu taip di mesej itu....

saya nak jawapan, tahu??

ya!!!! ini entry emo.....

ini entry orang marah!!!!

sabar saya ada had!!!

kini... sabar saya dah pecah!!!!






p/s; menduga kesabaran betul bulan-bulan puasa ni...

YA ALLAH!!! rapuhnya hati....

ada air jernih di tubir mata.... saya kesat....

ada sakit yang tak berpenghujung dalam hati.... saya cuba pujukkan...

sungguh!!!! kaki tak rasa kuat berdiri... jiwa sangat sepi sekali... apatah lagi hati... rapuhnya.... umpama biskut cap merri yang ditumbuk-lumat-hancur bertubi-tubi....







YA ALLAH... kirimkan aku seorang insan yang baik budi... yang mampu menerima dan menjaga aku seadanya.... kerana aku dah rasa tak mampu nak jaga diri sendiri, kini....

perasaan yang bercampur baur...

membelek satu blog ini perasaan ku sangat bercampu baur... BESTNYA!!!!!

kamu mungkn tak faham bila saya cakap best... yang sebenarnya, saya cemburu!!!

huhuhu.... gilakan? maunya tak? mestilah cemburu tengok orang senyum happy!!! hehehehehhe... tapi, saya seronok sebenarnya baca blog dia... (sila klik sini)...

hohoho... perasaan saya memang berlari-lari je kerjanya dua tiga minggu ni... sekejap dia jadi super hyper happy... sekejap dia jadi super hyper moody... tak tentu arah je... tak reti nak duduk diam agaknya  perasaan saya ni?? heee~

aduh!!! entahlah... bukan perangai saya meluahkan rasa pada orang... even adik merry kata, "kita kena luahkan apa yang kita rasa selama 3 hari pada seseorang... kalau tak, kita nanti jadi gila!!!"

oh.... bukan perangai saya... sejak sekolah... sampai dah uni ni... duduk sorang-sorang... renung dinding sambil peluk bantal adalah perkara yang jadi habit bila serabut... malah, mahu catat sebutir-sebutir di dada blog ini pun, saya akan buat tapisan berkali-kali... kerana, saya tahu... ada insan-insan yang dekat dengan saya yang observe tulisan saya... saya tak mahu mereka risau dengan jiwa saya yang kadang-kadang kronik seperti pesakit mental di wad 3...

macam-macam yang ada dalam kepala saat ini... bukan saya tak mahu luahkan... mahu... tapi....

KEPECAYAAN SAYA PADA MANUSIA SEPERTI KAMU SEMAKIN MENIPIS AKIBAT DITIKAM INVISIBILY SECARA BERTUBI-TUBI BERKALI-KALI...




saya tahu, saya boleh dapat gelaran penulis blog yang emo... yang tak stabil emosinya... memang... saya tak hesitate nak mengaku....

tapi, saya sendiri kadang-kadang lemas dengan diri sendiri yang sering rasa rendah diri tak bertempat... sedih melampau.... vision yang merapu.... suara-suara yang jelek... pandangan-pandangan yang sinis... yang terlempar dari kamu semua....

kadang-kadang, saya mau lari jauh.... agar semua mainan perasaan yang buruk-buruk itu pergi....

saya tak kisah kalau kamu kata saya ada masalah jiwa.... saya ia kan sahaja...

tapi, saya ini sebenarnya... hanya mausia biasa...

cuma... saya kontang dengan kasih sayang....

samada dari orang-orang yang dekat dengan saya... darah daging saya, mahupun kawan-kawan saya....

seorang Syafiqah yang mereka lihat sangat garang itu.... sangat halus hatinya....

seorang Syafiqah yang mereka nampak sangat tegas itu.... sangat kecil hatinya....

seorang Syafiqah yang mereka nampak sangat berani itu... sangat banyak cabang ketakutan dalam hatinya....

seorang Syafiqah yang meraka lihat sangat keras hatinya itu... sangat lembut hatinya....

seorang Syafiqah yang mereka sangka sangat diktatorat itu....  sangat runsing jiwanya....

ya... sayalah Syafiqah itu.... yang sering berlari-lari perasaaan dan fikirannya....

ya... sayalah Syafiqah itu... yang sering mencari-cari kata-kata yang paling baik untuk disuarakan... agar hati manusia yang sangat halus sifatnya iu, terjaga rapi tanpa terturis walau sedikit pun....

tapi, saya sering memikirkan hati orang.... hingga membelakangakan hati sendiri... hingga sanggup menoreh luka yang dalam pada hati sendiri...

tapi, masih... mereka katakan  saya ini... tiada consideration???







luluhnya hati saya... soalan demi solan dihujam dalam kepala... membingitkan akal saya....

ADAKAH SANGAT SUSAH UNTUK CUBA MENGENALI SEORANG SYAFIQAH.... WALAUPUN HANYA SEMINIT, SATU JAM , MAHUPUN SEHARI?

ADAKAH SANGAT TAK BERBALOI MEMBUANG PERCEPTION BURUK KALIAN PADA SEOARNG SYAFIQAH INI WALAUPUN HANYA SESAAT, SEMINIT ATAUPUN SEJAM?

apa pun, saya mengucapkan sekalung TAHNIAH kepada insan yang berjaya menabur racun dalam kepala semua insan yang mengenali saya agar punya pandangan yang sedemikian hodoh buat saya....

kamu berjaya  buat hidup saya huru-hara dan kacau-bilau dengan pandangan-pandangan kejam mereka....

terima kasih kamu.... saya amat menghargai segala 'budi baik' kamu....






p/s: rasa mahu lari... pergi mana-mana bawa diri... amnesia... tak ingat siapa-siapa... dan tak ingat siapa saya yang sekarang ni...



Sabtu, Ogos 28, 2010

Renungkanlah...perihal murtad...

Post ini saya ambil di "mukabuku"... saja mahu berkongsi dengan kamu semua...

kredit untuk Nursyahidah Muizzah


Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta, ikutboyfriend.

Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu.. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini.

Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah. Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam.


Tahun 1997, bila Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad. Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.

Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu. Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh. Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.

Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.

1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad
2. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?

Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.

Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama, dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak . Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal ... Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible.. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,

'Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian.'


Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan ..


Butir asal permohonan.. ....


Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam Cina
Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28
November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.


Sebab yang dia beri, 'Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam.'

Perenggan 23: 'Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik'.

Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi.... semua tak termasuk.

Article 4 pula menyatakan: 'Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.


Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.

Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap, didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya.. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu.

Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam keadaan Hindu dengan nandek kat dahi . Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-p eluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk, menggelupur dia depan kedai tu.


Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.

Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.

Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin ditangkap polis semula sebab Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam!! Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan.

Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun.. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.

Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah , nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata ?eh!? Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.

Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh. Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan daripada mahkamah syariah Alor Setar).. Yusof masuk lokap 8 hari.

Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya. Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.

Masa tu, Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. 'Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam.' Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata ' Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini.' Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan... Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.


Kes terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka. 3 Saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama.

Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.

Jika kita sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan.. Amar diugut supaya tukar agama. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata,'Allah hu Ahad'.. Terus Yasir kena pancung di padang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata 'Allah hu Ahad'. Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya, mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.

Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah
saudara-saudara kita yang mati syahid itu. Apalah dosa anak kecil yang berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluhterpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara.
Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka
bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan hati kita Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan 'Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepad a umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak'. Sahabat bertanya 'Apakah fitnah besar
itu ya Rasullullah? ' 'Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik.' Sahabat bertanya lagi. 'Mengapa begitu ya Rasullullah? ' Rasullullah SAW menjawab, ?Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia'.


Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, 'Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap.' Mana nampak?
Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.

Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak
nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah Belum habis cakap, dah ada yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya 'International Jew' (tak Silap saya).

Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar.
Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.

Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London . Dia berkata: 'Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka
tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam.'

Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao ..Lepas tu kerajaan Islam Acheh ... semuanya satu demi satu..

Macamana benda ni boleh terjadi?

Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G. GOSPEL,GOAL, GLORY . Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, di a datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.

Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?

Orang kita panggil, gerakan halus.Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah 'garam dan ragi'. Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya
kehidupan kita bukan cara Islam lagi . Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.

Pertama, melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi'. Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik.

Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya.

Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi , justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.. 'Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak... Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang,kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.

Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan artikel ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.

Akhir sekali,
artikel ini tiada kena mengena dengan ceramah nak berkempen politik atau apa saja. Sekadar meniupkan semangat perjuangan dalam diri kita yang mengaku Islam ini. Ni lah masanya kita bangkit pertahankan agama Islam sebelum terlambat.

#kawan-kawan yang dikasihi, tolong forwardkan
artikel ini untuk pengetahuan dan tindakan kita semua sebagai orang Islam agar perkara ini boleh dijadikan iktibar dan benteng untuk kita mempertahankan akidah kita yang telah di Islamkan atas tiket keturunan dimana dengan sebab ini kita telahpun mendapat banyak rahmat dan belas ihsan dari Allah tanpa perlu melalui hidup Sebagai seorang yang terpesong dari ajaran-Nya dan sentiasa mencari-cari
jalan yang betul.

Di harap rahmat Allah dan doa-doa para waliullah dapat melindungi kita sehingga kita kembali ke sisi-Nya. Sementara itu, berhati-hatilah dalam apa jua yang kita lakukan dan sentiasa beringat
kepada Allah. Wallahualam…




p/s: mari bersama renungkan... bukan termenung, ok?

bila mereka mula mencari calon-calon pengganti...

oh!!! tenure sudah mahu tamat!!! ek?

*muka pelik tak berdosa*

hahahahaha... a'ah... hampir tamat... tapi, masih banyak yang belum selesai.... hmmmmm.....

*menung tengok skrin laptop ni*

*sigh*

saya tahu, kalau saya yag cakap, orang takkan mahu dengar dan menilai. yelah, kata-kata yanng kononnya dah termaktub dalam kepala masing-masing sebagai kata-kata dari seorang 'Syafiqah yang emo, sarkastik dan emotionless'... Heee...

oh, mesti macam ramai yang tertanya-tanya kenapa saya sering tulis orang-orang keliling saya beri gelaran gitu pada saya, kan?

hehehehehhehehe... sebenarnya, saya sendiri tak pasti mana datangnya gelaran ini. mula-mula tu memang macam nak bertempik jugak laaa dengar. tapi....

*buat muka comel*

Khamis, Ogos 26, 2010

post ni utk cik adik arina....

seperti  tajuk... post ini khas untuk awak, dik.... hehehehehe....

akak jumpa video ni kat FB ...

video

hmmm... kat komen-komen bawah "mukabuku" tu.... die tulis tu procedure doktor.... betol ek? npe macam sangat kasar? huhuhu...

oh... untuk pengetahuan kamu semua... ni bukan makhluk asing tahu? ni baby...

seperti penerangan Che Mohd Hilmi pelajar tahun 5 perubatan alexandria di "mukabuku",  "anencephaly baby akan menyebabkan pekak, bisu, unconcious dan baby tidak boleh merasa sakit. anencephaly bukan penyakit keturunan, dia ...disebabkan oleh ibu yg mengandung kurang mengambil folic acid dlm diet mereka.

folic acid sgt penting didalam nucleotide biosynthesis.ini menyebabkan folate deficiency jika ibu kurang mengambil green leafy vegetables dan cereals. akibatnya, neural tube defects in developing embryos. :)

pada pendapat sy, anencephaly byk berlaku di negara2 miskin, negara yg panas, yg kurang mendapat sayur-sayuran yg segar. :)"


so... baby ini tak panjang umurnya... sama macam kes baby ular dulu.... =)

k, cukuplh berkongsi untuk hari ini... 

p/s: arina.... akak masih tak faham kenapa procedure doktor tu nampak sangat kasar di mata akak...tapi... kalau procedure nya memang begitu.. nak buat cmne kan?? hhehehehe...

oh!! tiba-tiba sedih.....

"mukabuku" lagi.... hehehehehehehe....

nah, video ni.... tengok yer...

video


sedihkan? tapi, saya tak nangis...

p/s: video ini untuk en. putih.... sebab awak sombong ngan saya.... =p

apakah ini? (part 2)

masih membelek-belek laman "mukabuku".... saya terjumpa video memnjengkelkan ini....


video

aduh!!!! inikah anak bangsa saya? yang seagama dengan saya?

bukankah yang dilafazkan dan yang dilagukan itu, kalimah-kalimah suci yag mengagungkan kebesarn Yang Esa?

tiadakah sekelumit rasa malu di hati mereka?

rasa mahu marah.... tapi ku tahan, Jebat!!!

siapakah mereka ini?

entah.... mungkin kamu.... mungkin kawwan-kawan kamu... mungkin adik kamu... mungkin saudara kamu....

yang pasti... mereka ini saudara seislam saya.... saudara seislam kamu....

moga mereka diberikan hidayah dari Yang Esa....

p/s: nak berseronok pun.... bertempatlah.... takkan kalimah suci pun mahu buat main....?

The Scribble Circle Test


 The Scribble Circle Test

 You Are Insightful

Of all of the types, you are the most knowledgeable and perceptive. (bagusnyalah kalau saya bijak gini... ) You are extremely observant. (*angguk* ramai gerun dengan saya sebab hal yang satu ini...)
You thrive when you are able to study things carefully.(hohoho... memang pun... cuma... saya ni... pemalas sangat nak study... =p) You need to take your time and develop theories. (kalau tengah marah, tunggu saya reda dulu, baru leh rasionalkan everything... ehhe~)

Some people say you are a bit eccentric and detached, and it is true that you are most comfortable in your own little world. (dunia saya yang pelik... hehehehe... ade warna unggu dengan hitam je... whoaaa!!! best kan? *senyum sarkastik*)
You do your best to live an innovative and profound life. (apakah itu?? saya sedang berlari dari realiti.... kamu tahu?) Wisdom is all you seek - simple as that. (heh... ini perangai en.putih... bukan saya... =p) 


apakah ini?

You and Your Mom Are Completely Different

At times, it seems like you and your mom aren't even related. (a'ah... hohoho... semuanya lain... seorang ke barat seorang ke selatan... malah... kadang-kadang... saya rasa, saya mahu lari sejauhnya... *jelir lidah*)

You often wonder how two people from the same family can be so different. (Of Course!!! dahlah orang do cakap muka kami... sama...?)

You and your mom see the world so differently. You hardly ever agree. (Oh.... saya memandang dunia sbagai sangat miserable!!! sampai tak nampak keupayaan diri sendiri...)

As the saying goes... you can pick your friends, but not your relatives. (hehehehehehe... relatives??? rasanya... saya dah lama humbankan relatives itu ke Laut China Selatan... hahahahahahahahha....)


*jawapan untuk kuiz di http://www.blogthings.com/ ....*




walau sejauh mana pun beza antara saya dan mak saya.... saya sayangkan mama... mungkin mama tak tahu... tapi saya tak kisah... biarlah mama kata saya ni bukan jenis yang take care towards family... tapi, saya tahu... hakikatnya...  I DO CARE OF THEM!!!


Saya harap satu hari nanti, saya dan mama boleh serapat ini.... ^__^

oh, manusia semakin sakit!!!!

ASSALAMUALAIKUM!!!!!! ^__^

huhuhu... tak sengaja menyepi... tak berapa sibuk pun... cuma, tak ada idea nak tulis pape kat sini.... gomennasai...

oh!!! dah baca suratkhabar hari ini? a'ah.... pasal ayah bunuh anak tu... oh... ada yang tak baca lagi? tak pe, saya sertakan di sini....

Lagi tragedi Ramadan





  • Mohd. Adam Muszhaffar, 3, temui ajal di dalam bilik air rumahnya semalam angkara perbuatan bapanya.

  • Suspek berusia 33 tahun yang dipercayai menghidap sakit mental, kemudian cuba membunuh diri dengan mengelar lehernya.

  • KOTA BHARU 24 Ogos – Selang dua minggu kejadian seorang lelaki yang dikatakan menghidap tekanan mental mengamuk dan menetak isterinya sehingga mati di Langkap, Perak, satu lagi kejadian ngeri berlaku ketika umat Islam sedang mengerjakan ibadah puasa hari ini.
    Kali ini, seorang lelaki yang dipercayai menghidap penyakit yang sama bertindak menyembelih sehingga mati anak lelakinya berusia tiga tahun tanpa belas kasihan di dalam bilik air rumah mereka di Kampung Sungai Budor, di sini hari ini.
    Dalam kejadian menyayat hati kira-kira pukul 12 tengah hari itu, suspek yang berusia 33 tahun dikatakan hilang kewarasannya bertindak menyembelih Mohd. Adam Muszhaffar dengan kejam menggunakan sebilah pisau.
    Suspek kemudian cuba membunuh diri dengan mengelar lehernya, bagaimanapun dia yang turut mengalami kecederaan ditahan anggota polis dan dibawa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di sini untuk rawatan.
    Mayat Mohd. Adam Muszhaffar ditemui terbaring berlumuran darah oleh ibunya, Nik Suzila Nik Hashim, 32, yang menyedari kejadian selepas mendengar jeritan kuat daripada anak lelakinya itu.
    Selain Mohd. Adam Muszhaffar, pasangan itu mempunyai dua lagi anak perempuan iaitu Siti Aishah, 2, dan Shafiqah, 8.
    Nik Suzila ketika ditemui berkata, sebelum kejadian, suaminya mengadu berasa panas sebelum duduk di bahagian bawah rumah berhampiran bilik air rumah mereka.
    “Selepas mendengar anak saya menjerit saya berlari ke tandas kerana bimbang dia terjatuh, tetapi bila saya sampai saya lihat dia (suami) sedang menyembelih Adam, saya tidak boleh buat apa lagi, Adam sudah meninggal dunia.
    “Saya kemudian berlari ke rumah emak untuk meminta tolong dan orang ramai mula datang ke rumah bagi memberikan bantuan,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di tempat kejadian di sini hari ini.
    Pada 14 Ogos lalu, ketika umat Islam menikmati juadah sahur, seorang lelaki yang dipercayai kehabisan ubat bertindak di luar kewarasan, mengamuk dan menetak isterinya sehingga mati sebelum dia maut ditembak polis tiga jam kemudian.
    Kejadian berlaku pukul 5.15 pagi di Taman Mawar, Langkap dekat Teluk Intan, Perak. Lelaki itu, Mohd. Natri Shaharudin, 39, turut mencederakan dua anak perempuannya menyebabkan salah seorang daripadanya putus jari tangan.
    Lelaki itu yang dipercayai menghidap masalah mental bertindak mengikat isterinya dengan tali sebelum menetak mangsa bertubi-tubi menggunakan sebilah parang.
    Sementara itu, Nik Suzila yang masih dalam keadaan terkejut berkata, sebelum kejadian, dia telah meninggalkan Mohd. Adam Muszhaffar serta Siti Aishah di rumah ibu dan bapanya yang terletak kira-kira 50 meter kerana keluar bekerja berhampiran rumah mereka.
    Katanya, ketika dalam perjalanan pulang dia telah mengambil Mohd. Adam Muszhaffar, manakala Siti Aishah ditinggalkan di rumah nenek mereka kerana dia sedang tidur.
    Sementara itu, bapa Nik Suzila, Nik Hashim Nik Abdullah, 64, berkata, menantunya itu menunjukkan perubahan sejak kelmarin dan disebabkan itu ketiga-tiga cucunya tidak ditinggalkan di rumah bersama menantunya itu semasa isterinya keluar bekerja.
    “Sejak kebelakangan ini, menantu saya tidak lagi makan ubat, bila saya tanya kenapa tidak makan ubat, dia menjawab sudah sihat, kalau makan ubat pun akan buat mengantuk sahaja.
    “Sudah lama dia tidak hadapi masalah mental, kalau datang penyakitnya pun, dia tidak ganggu orang, hanya duduk diam dan keluar dari rumah balik esok pagi atau lewat malam.
    “Hanya hari ini dia bertindak di luar batasan, tidak pernah saya tengok dia marah anak-anak, dia amat sayang anak-anak,” katanya.
    Menurutnya, menantunya sebelum ini bekerja sebagai seorang pengawal keselamatan di sebuah pasar raya dan telah berhenti kira-kira sebulan lalu.
    Dalam pada itu, Pemangku Timbalan Ketua Polis negeri, Asisten Komisioner Mazlan Lazim berkata, kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan jika sabit kesalahan boleh dihukum mati.
    “Kita percaya dia ada masalah mental tetapi siasatan sedang dijalankan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, suspek telah ditangkap ketika cuba melukakan dirinya dan dibawa ke HRPZ II kerana cedera di leher.
    “Kita juga telah menemui pisau yang digunakan oleh suspek untuk menyembelih anaknya sendiri manakala mayat mangsa telah di bawa ke hospital berkenaan untuk bedah siasat,” katanya.

    *petikan dari Utusan Online*


    reaksi saya? perkara pertama yang keluar dari mulut, Masyaallah!!! kemudian, Innalillah... saya gamam sekejap sebelum capai senaskhah Kosmo di kiosk mahallah... dalam hati, ada rasa ngeri yang tak terungkap!

    oh, manusia memang semakin sakit!!! baru minggu lepas baca 2 kes yang lebih kurang gini... pertama, kes ayah mengamuk sampai bunuh orang... kedua, kes ayah simbah anak dan isteri dengan cuka getah.... dahsyatlah, manusia zaman sekarang....

    saya jadi gerun... malah sudah hampir setahun saya rasa tak selamat lagi kalau nak keluar merayau sorang-sorang... walaupun setakat Jay Jay Wangsa Maju atau Kay El Si Si... nak tahan teksi pun saya fikir 10 juta kali....

    kronikkan penyakit manusia ini? di Malaysia, masih tak popular lagi title doktor sakitjiwa tu... orang hanya tahu doktor gila je... walhal, sakit jiwa dan sakit mental adalah 2 benda yang berbeza...

    oh, saya tak mahu ulas pasal sakit-sakit ini... sebab bukan bidang saya... saya ni hanya tahu dan kutip ilmu sikit-sikit dari membaca...

    tapi, renungkan... budak umur 3 tahun, disembelih bapa sendiri...???

    aduh!!! binggung!!! gerun!!!



    moga kita sentiasa di bawah lindungan Rahmat dan Kasih sayang Yang Maha Esa....

    p/s: kenapa orang  boleh tahu nama penuh saya, sedangkan, saya tak kenal pun dia siapa... hairan betul... satu hari ini saya binggung memikirkan mereka yang tidak saya kenali itu menegur saya di department... hmmmm....?

    Rabu, Ogos 25, 2010

    bila DIA mula beri peringatan...

    MAAF!!!! hampir seminggu tak conteng tulis apa-apa kat sini... tak ada idea dan tiada topik... otak jadi tepu... beku... huhuhu... yang pasti,hidup saya monotonous je rimanya seminggu ini...

    untuk seminggu ini, saya tak emo... hahahahaha... apakah? memang pun...  tak emo... tak marah2 orang... tak nangis2.. apakah kerana saya... berhati beku? oh!!! soalan yang tiada jawapan...

    aduh!! 2 hari ini, DEMAM!!!! ya...saat sedang menaip entry ini, saya di kelas Internet Application... dalam keadaan, kepala tak mampu terima apa-apa kerana demam ini...

    jenuh saya berfikir kenapa saya demam... yelah... nak kata saya kena hujan... tak jugak... roomate ada yang diserang selesema? jauh sekali... tapi, kenapa saya demam?

    namun, setelah dibelek-belek... ini pengajaran dari DIA... oh, Yang Esa itu, sayangkan saya... kerana itu dia bagi saya demam... untuk kafarah dosa mungkin...

    teringat satu cerita zaman sahabat Rasullullah dulu... seorang sahabat Rasulullah menangis teresak-esak di dalam doanya... sahabat yang lain bertanya... maka, dia menjawab " adakah Allah telah melupakan aku?" sahabat-sahabat pelik. lantas dia menyambung, "kerana sudah seminggu ini, aku tidak diuji dengan kesakitan..." sahabat kembali bertanya. maka dia menjawab, "bukankah kesakitan yang dikurniakan oleh Allah itu adalah peringatan dan tanda kasihnya kepada kita?"

    itu, zaman sahabat punya cerita... cuba kalau kita sakit... ala~ tak payah pandang kiri kanan... tu, diri sendiri tu... tak selalu, mesti ada sekali-sekala yang kita mengeluh kerana kita sakit, kan?

    hanya pada Mu kami sembah, dan hanya pada Mu kami memohon perlindungan...




    p/s:     1. ini post 24/08/2010...
              2. Selamat Hari Keputrian buat kakak saya (23/08/2010).... saya tahu kamu stalker saya... ^__^
              3. Talian internet yang buat saya hampir 'hangin'...  ehhe~

    Rabu, Ogos 18, 2010

    kacau je...

    saat menatap blog2 mereka... saya sunyi... ada jeda dalam hati...

    *hahhahahaha... bahasa novelku udah keluar...hehehehehe*

    tak adalah... tiba-tiba je macam sedih tengok gambar-gambar orang sambut birthday, jalan-jalan dengan kawan, suka ria gelak ketawa....

    saya...?

     
    Result: Hanya kau saja yang mampu~~
     
    Tanggapan orang lain pada anda ialah "anda seorang yang amat misteri"  (oh!!! gadis misteri... ku tercari-cari... lalalalalala ).
     
    Hanya anda sendiri saja yang tahu senyuman apabila gembira atau senyuman yang memaksa diri sendiri sendiri. (Rasa-rasa? hahahahahahahaha....)
     
    Anda berjaya memainkan watak anda di depan orang lain.. (a'ah... saya ada 3 Syafiqah yang hidup dalam satu badan... tapi, orang hanya kenal 2 Syafiqah je... 1 lagi tu... saya simpan... sebab sangat GElaP dan HITAM..... ^__^)

    di atas adalah kuiz yang saya buat di "mukabuku"... 

    kalau ditanya kenapa saya suka buat kuiz personaliti gini.... jawapannya mudah... sebab saya nak kenal diri sendiri... huhuhuhu...
    serabutkan otak dengan masalah orang lain adalah kerja otak saya yang sangat degil... ya, otak saya sedegil saya, tuannya... rasa macam sangat banyak fakta yang tersumbat yang saya tak mampu nak analyze... hehehehehe...

    topik saya merambu-ramba hari ini, sebab saya saja je nak conteng-conteng kat sini...

    kalau rasa nak jerit kat saya... sila jerit kat kat 'Jejak Sesawang' di sebelah.... 
    okaylah... sangat mengantuk...

    selamat malam, dunia...


    p/s: saya masih tak jumpa dia.... dia yang di bawah ini....


     
    hehehehehehehe~
     

    saat otak tepu...

    salam Ramadhan semua....

    huhuhu... otak saya tepu... tak mampu untuk berfikir sebenarnya.... walhal kerja agak banyak di sebelah laptop ni...

    hmmmm....

    oh...kamu tahu pasal tragedi bazar Ramadhan di Jasin, Jumaat lalu? aduh!!! gamam saya melihat videonya...

    oh... kamu belum tengok ek? siapa yang tengah buka "mukabuku" tu... boleh klik sini....

    tak pun, cari dekat youtube... saya mahu download dan upload di sini... memang masalah... lalu lintasnya tersangatlah 'hebat'... ehhe~

    saya tak tahu mahu bising bebel hal apa...

    nanti saya jumpa 'roh' saya... saya update posts, ok...

    jumpa lagi...

    p/s: terima kasih pada yang sudi jenguk 'rumah' saya ini.... ^__^


    saya bagi bunga ini untuk tatapan... sebagai tanda terima kasih...

    Isnin, Ogos 16, 2010

    cikgu-cikgu punya cerita...

    baru balik dari kelas... setelah menaiki mendaki anak-anak tangga yang sangat banyak itu untuk sampai di biik...

    *kaki ku letih...* ^__^

    semalam tak boleh nak online... tak tahu kenapa... jadi layan Family Outing dengan Speedy Scandal....  huhuhu... buku? tolak tepi dulu...

    *hari sabtu dan ahad adalah hari bersantai.. tengok movies... hahahahaha*

    cerita pasal cikgu.... oh!!! saya bukan anti-profesion cikgu... tapi, saya nak meluahkan apa yang berbuku di hati saya sepanjang pemerhatian tentang profesion ini...

    cikgu... pensyarah...guru... ustazah... ustaz.... doktor... madam... sir..  prof...

    walau apa pun panggilan, pangkat, mahupun gelaran... tugasnya tetap sama... mendidik anak bangsa... supaya menjadi insan yang berguna....

    samada sedar atau tidak... mereka inilah kayu pengukur kepada keterampilan budaya ilmu di sesebuah negara...

    *ewah!!! bunyi macam nak buat artikel hantar kat majalah je... hehehehehe*

    tak... sebenarnya... saya selalu memerhatikan golongan pengajar ini dari zaman sekolah-sekolah dulu... sampai dah ke universiti ini... tambahan pula, bila saya dilatih sebagai fasilitator, saya masih atau harus bekerjasama dengan golongan ini...

    hmmm... apa yang saya boleh simpulkan... golongan guru @ pengajar ini ada 3 kelompok....
    1. guru @ pengajar yang ikhlas...
    2. guru @ pengajar yang makan gaji...
    3. guru @ pengajar yang ikut mood
    *oh!!! jangan marah lagi... sila baca dulu....*

    saya suka tengok cerita jepun, cina, korea atau omputih yang berkisahkan tentang guru... hehehe... saya tak minat pun nak jadi guru... tapi suka tengok cara mereka mengolah cerita mereka... terutamanya cerita jepun...

    ada macam-macam cerita pasal cikgu... paling diingati, Gokusen@Yankumi... hahahaha... cerita cikgu pewaris Yakuza yang passionate mengajar dan pergi sekolah dengan baju P.E (Physical Education... ala, cam sukan tu)... cerita  yang banyak pengajaran...

    apa yang buat dia relate dengan tajuk di atas? ya!! semestinya!!! kerana Yankumi ini guru yang bersemangat.... ditempatkan di kelas paling belakang... mengajar pelajar-pelajar juvenile... yang kelasnya di bangunan yang bakal dirobohkan...

    tanpa diskriminasi... tanpa rasa jelek... tanpa rasa sangsi...

    yang ada pada dia... rasa sayang... rasa tanggungjawab... dan rasa SEMANGAT!!!!

    kalau cikgu-cikgu kita..... adakah???

    ada... tapi tak banyak... ada... tapi, boleh dibilang dengan jari tangan... aduh!!! sedih!!!

    kalau dulu, masa saya masih sekolah... masih ingat lagi, betapa kami didenda apabila tak siap kerja sekolah.... masa tu, merungut bukan main lagi... rasa macam nak bakar je pejabat cikgu tu.... huhuhuhu.... yelah... bila ingat masa tu, kita tak dapat tangkap apa maksud di sebalik denda keras yang cikgu kenakan kepada kita..

    junjung kerusi lalu kat kelas banin (kelas saya dari form 1 sampai form 3, asing dari lelaki... ketika itu...) kutip sampah satu sekolah selama seminggu... dan beberapa denda yang tak begitu diingati...

    tapi, bila dah besar gini... baru sedar... tu semua kenangan... malah, pelajaran yang didenda sekejamnya itu yang diingati sampai hari ini... kamu pun, sama kan?

    tapi... saya hairan dengan guru@pengajar dan bakal guru sekarang.... tambahan pula guru bahagian kaunseling... (kerana cik Syafiqah seringkali berurusan dengan guru kaunseling sepanjang menjadi fasilitator dan trainer)

    ada guru kaunselingnya, memang berniat untuk merubah sikap anak didik tanpa prejudis dan diskriminasi.. tahniah!!! kalianlah guru di kategori pertama yang kami cari...

    tapi... ada dikalangan guru kaunselingnya, yang....

    saya tak reti nak describe...

    tapi, ayatnya meruntun hati.. buat saya rasa mahu bertempik kuat, memarahi setiap butir kata yang keluar dari mulutnya...

    situasi ini berlaku hampir sekian kali....

    ya, saya faham... anda jengkel dengan sikap anak didik yang tak faham bahasa....

    tap, tak perlulah keluarkan kata-kata sebegitu....

    masih terngiang-ngiang kata-kata seorang cikgu kaunseling di sebuah sekolah menengah di ibu kota baru-baru ini... ketika ini, saya ke sana sebagai pemantau prestasi fasilitator baru kelab...

    cikgu: awak semua bukan budak jahat... jangat fikir macam tu.... cikgu saja pilih awak semua ni walaupun awak semua selalu menyakitkan hati cikgu...

    haaaa????

    jatuh rahang saya bila mendengar kata-katanya... budak-budak itu dikatakan tidak jahat... tetapi dikumpulkan kerana seringkali menyakiti hati cikgu... apakah itu?

    malah, seorang adik fasilitator mengadu...

    adik: kak Sya... kesian adik-adik ni, kak.... cikgu dia cakap camtu... diorang terasa kot... yelah.... diorang sendiri kata, tak de sape nak dengar cerita diorang... kenapa diorang jadi gitu...

    the rest is history....

    aduh!!! beginikah sikap guru kaunseling? malah, ketika anak didik mereka ditempatkan bersama adik2 fasi saya... saya sengaja duduk bersama guru-guru ini...korek rahsia beramah mesra....

    cikgu: saya pelajar UIA dulu.. tapi, bukan bidang guru... cuma ada satu paper psychology, maka saya ditempatkan menjadi guru kaunseling... pening saya dengan budak-budak ni... banyak sangat masalah...dah nak pencen dah....saya minta pengecualian... tak tahan saya nak handle budak-budak gini...


    saya tak pasti apa yang dibebelkan selepas itu... sebab hati saya bungkam... jelak.. jelek... seorag guru mengambil mudah akan hati pelajarnya yang sedang memberontak... begitu ambil mudah... suaranya serasa menyanyi2 di telinga...

    cikgu 2: kita selalu buat program2 gini untuk pelajar-pelajar kelas A sahaja... sebab mereka ini ada kemahuan untk belajar... bila kelab ini datang approach kita... kita serba salah juga....

    andai hanya pelajar di kelas A sahaja yang diberi ilmu... bagaimana  pelajar di kelas belakang2 itu... yang jahat terus jahat...  yang tertinggal terus tertinggal...

    cikgu 3: alah... budak-budak ni, awak jangan layan sangat.. diorang mengada-ngada... bukan apa sangat pun masalah mereka tu...

    mereka mengada-ngada kerana apa? mereka itu kurang kasih sayang... kurang perhatian... kurang motivasi...

    cikgu  4: awak tak payah lah nak add budak-budak ni punya "mukabuku", bagi nombor telefon... atau apa sahaja... nanti awak yang pening kepala...

    dari "mukabuku" kita boleh tahu tingkah mereka.... maka sedikit sebanyak... ada juga yang mahu menegur... 

    tapi... tegurlah dengan berhikmah...
    saya tak kata semua guru begitu... di atas adalah beberapa dialog yang dikutip sepanjang menjalankan amanah sebagai Penasihat Modul & Latihan kelab... 

    ada juga yang saya jumpa guru-guru yang seperti Yankumi... di depan saya menangis sedih mengadu perihal anak didik yang jahil bab solat... tak mengenal huruf al-quran... walaupun, guru-guru ini mengajar subjek bahasa melayu, matematik ataupun sains!!

    guru-guru ini yang kita mahu....

    kita gelengkan kepala bila gejala sosial meruncing seperti kini... ketika ini... buang anak, zina, disko, dadah...

    tapi... apa tindakan kita???

    senyum sumbing? gelak sinis? mengeji? mengutuk?

    tidak... tidak... tidak...

    generasi ini perlu diselamatkan... bukan sahaja dari pihak guru... dari pihak semua... ibu bapa, kawan-kawan.... media... sesiapa sahaja... 

    saya hanya menyampaikan... terpulang samada mahu terima atau menolak...

    buat bakal guru... sesekali jangan ada dalam hati profesion guru sebagai pilihan terakhir dalam senarai karier mu... kerana ia penyumbang utama pada sekian banyaknya guru-guru di kategori kedua dan ketiga... guru-guru yang tidak ikhlas... mementingkan diri sendiri... (sekali lagi diingatkan... tidak semuanya begitu...)

    fikir-fikirkan...



    p/s: panjang pula saya membebel... hehehehhe...





    ikhlas, doa, usaha dan tawakkal...
    guru pendidik bangsa...
    ibu bapa tunjang utama...
    sayangi ibu bapa dan guru-guru kamu....
    merekalah sebab utama kamu di tempat kamu sekarang....





    Sabtu, Ogos 14, 2010

    kuliah subuh....

    Assalamualaikum, kamu semua... selamat pagi sabtu yang indah dan berbahagia... (oh.. waktu postings ini adalah mengikut waktu Seoul, Korea... wondering kenapa tak de Malaysia dalam settings.. hahahahaha)

    sedang membelek-belek laman sesawang yang sentiasa saya lawati sebelum mula berbloging kembali...  sambil iium.fm dipasang... terjumpa dengan posting menarik ini dari ustaz Hasrizal (http://saifulislam.com/
    lewat tulisannya pada 24/11/2008 (lamanya posting ni... saya baru je jumpa... T__T)


    ia merupakan nota bagi siri Pengantar Sejarah Islam semasa kuliah bulanan beliau di  Surau al-Naim, Seksyen 5, Wangsa Maju... ini adalah berkaitan dengan pembentangan kemuncak akhir kisah Yusuf ‘alayhi al-Salaam, tatkala baginda mendedahkan identiti kepada adik-beradiknya, selepas segala kepayahan ditempuh oleh keluarga Yaaqub ‘alayhi al-Salaam....

    Berikut adalah nota yang beliau gunakan untuk kuliah ini, berdasarkan kitab al-Qasas al-Qur’ani oleh al-Sheikh Dr. Solah Abd al-Fattah al-Khalidi... 



    AYAT 88: MENGADAP YUSUF
    “Maka (bertolaklah mereka ke Mesir, dan) setelah mereka masuk mengadap Yusuf, berkatalah mereka: “Wahai Tuan Menteri, kami dan keluarga kami telah menderita kesusahan (kemarau), dan kami datang dengan membawa barang-barang yang kurang baik dan tidak berharga (untuk menjadi tukaran bagi benda-benda makanan negeri ini). Oleh itu, sempurnakanlah sukatan bekalan makanan bagi kami dan mendermalah kepada kami, Sesungguhnya Allah membalas dengan sebaik-baik balasan kepada orang-orang Yang bermurah hati menderma” [12: 88]

    • Kefakiran yang menimpa keluarga Yaaqub sudah sangat memuncak
    • Bawa barang-barang tak berharga sebagai tukaran
    • Yusuf yakin, tibalah masanya untuk beliau mendedahkan rahsia diri
    • Psikologi manusia berperingkat [Paradigma akal, emosi, spiritual]
    • Yusuf tidak mahu terus dedahkan “SAYA YUSUF”, tetapi dibawa mengimbau kenangan silam

    AYAT 89: KEGEMPARAN IDENTITI DIDEDAHKAN
    “Yusuf berkata: “Tahukah kamu (betapa buruknya) apa yang kamu telah lakukan kepada Yusuf dan adiknya, semasa kamu masih jahil (tentang dahsyatnya kesan perbuatan yang demikian)?” [12: 89]

    • Pendedahan demikian mencetuskan kegemparan
    • Meruntuh segala keyakinan diri mereka semasa mengadap Menteri Utama Mesir (Yusuf)
    • Siapakah sebenarnya di hadapan mereka ini
    • Keadaan menjadi sangat genting

    AYAT 90: MASA UNTUK ‘MEMBANCUH’
    “Mereka bertanya (dengan hairan): “Engkau ini Yusufkah?” Dia menjawab: “Akulah Yusuf dan ini adikku (Bunyamin). Sesungguhnya Allah telah mengurniakan nikmatNya kepada kami. Sebenarnya sesiapa yang bertaqwa dan bersabar, maka sesungguhnya Allah tidak menghilangkan ganjaran buat orang-orang yang berbuat kebaikan.” [12: 90]

    • Soalan penuh kejutan
    • Tidak menyangka di hadapan mereka adalah Yusuf
    • Yusuf segera mengiyakan soalan itu dan menonjolkan adiknya
    • Bunyamin bukan hamba, tetapi mulia di sisi abangnya
    • Segala kedudukan Yusuf dan Bunyamin adalah kurniaan Allah
    • Yusuf tegaskan bahawa kejayaannya adalah hasil TAQWA, SABAR dan IHSAN
    • Tiga sifat ini sentiasa mengiringi seluruh peringkat kisah Yusuf
    • Bahkan Yusuf tidak menghukum adik beradiknya, tetapi di’hukum’ dengan pengajaran yang berat
    • Adik beradik Yusuf malu

    AYAT 91: PENGAKUAN PENUH SESALAN
    “Mereka berkata: “Demi Allah! Sesungguhnya Allah telah melebihkan dan memuliakan engkau daripada kami (disebabkan taqwa dan kesabaranmu); dan sesungguhnya kami adalah orang-orang yang bersalah” [12: 91]

    • Pengakuan bersalah datang sendiri setelah ego musnah
    • Konsep “Menyengajakan Beberapa Kesusahan”
    • Penyesalan yang hakiki
    • Penyesalan yang sudah memadai tanpa perlu diungkit dan dibicarakan lagi

    AYAT 92: DOA SEORANG ADIK DAN PEMIMPIN
    “Yusuf berkata: “Kamu pada hari ini tidak akan ditempelak atau disalahkan (tentang perbuatan kamu yang telah terlanjur itu), semoga Allah mengampunkan dosa kamu, dan Dia lah jua yang Maha Mengasihani daripada segala lain yang mengasihani” [12: 92]

    • Hari ini bukan lagi hari untuk mencela dan menghukum kamu atas segala yang telah berlaku
    • Cukup dengan segala apa yang telah kamu tanggung ini
    • Semoga Allah ampunkan kamu (tidak disebut Allah telah ampunkan kamu)
    • Yusuf segera teringatkan ayahanda mereka, Yaaqub ‘alayhi al-Salaam

    AYAT 93: MISI MENYELAMATKAN BAPA DAN KELUARGA
    “Pergilah Dengan membawa bajuku ini, kemudian letakkan pada muka ayahku supaya ia dapat melihat, dan selepas itu bawalah kepadaKu keluarga kamu semuanya” [12: 93]

    • Yaaqub telah terganggu penglihatan kerana meratapi kehilangan Yusuf dan dua anaknya
    • Yusuf perintahkan adik beradiknya supaya membawa bajunya kepada Yaaqub untuk kesembuhan
    • Yusuf tahu melalui wahyu tentang musibah yang menimpa bapanya kerana beliau seorang Rasul
    • Mukjizat apabila baju boleh sembuhkan penglihatan
    • Bau baju untuk rawatan
    • Kemudian bawa seluruh keluarga dari Palestin ke Mesir
    • Dilema tindakan seorang adik untuk membetulkan abang-abang dan sebuah keluarga

    AYAT 94: KUATNYA NALURI BAPA
    “Dan semasa kafilah (mereka meninggalkan Mesir menunju ke tempat bapa mereka di Palestin) keluar dari jalan utama (menuju ke lorong rumah mereka), berkatalah bapa mereka (kepada kaum kerabatnya yang ada di sisinya): “Sesungguhnya aku ada terhidu akan bau Yusuf. (Itu pun) jika kamu tidak menganggap aku ini sudah nyanyuk (tentulah kamu akan percaya)” [12: 94]

    • Rombongan keluar dari jalan utama, masuk ke simpang rumah
    • Belum pun sampai, Yaaqub sudah tercium bau Yusuf!
    • Kekuatan daya bau untuk memanggil ingatan
    • Yaaqub memang selama ini meyakini Yusuf masih hidup
    • Keyakinannya semakin menyerlah
    • Yaaqub yakin Yusuf masih hidup kerana itu pemberitahuan Allah. Tetapi Yaaqub tidak tahu keadaan Yusuf kerana Rasul sendiri tidak berupaya mengetahui perkara ghaib tanpa pemberitahuan Allah!
    • Yaaqub memberitahu orang ramai yang berada di kediamannya, bukan anak-anaknya kerana mereka di Mesir
    • Yaaqub tahu mengenai persepsi mereka tentang dirinya yang dilihat sebagai tua dan nyanyuk

    AYAT 95: TUDUHAN NYANYUK SEPERTI JANGKAAN
    “Mereka berkata: “Demi Allah! Sesungguhnya kamu masih berada dalam keadaan tidak siumanmu yang lama” [12: 95]

    • Mereka anggap Yaaqub masih tidak lepas dari igauan silamnya tentang Yusuf
    • Lalu diingatkan kembali tentang masalah itu kepadanya (memujuk orang ‘nyanyuk’)

    AYAT 96: MATA CELIK SEMULA!
    “Maka sebaik-baik sahaja datang pembawa khabar berita yang menggembirakan itu, dia pun meletakkan baju Yusuf pada muka beliau (Yaaqub), lalu celiklah kembali penglihatannya seperti sediakala. Yaaqub berkata: “Bukankah aku telah katakan kepada kamu, sesungguhnya aku mengetahui (dengan perantaraan wahyu) dari Allah akan apa yang kamu tidak mengetahuinya?” [12: 96]

    • Pembawa baju itu (adik beradik Yusuf) meletakkan baju itu ke muka Nabi Yaaqub
    • Penglihatannya pulih serta merta
    • Mukjizat dari Allah
    • Keluarga itu gembira kerana dua perkara:




      • Yusuf masih hidup dan berkedudukan tinggi di Mesir
      • Yaaqub pulih kembali penglihatannya
    • Yaaqub menegaskan kewarasannya, ketinggian wahyu dari Allah, dan kerendahan mereka yang menolak untuk mempercayainya
    • Ingat kembali herdikan mereka kepada Yaaqub dulu (ayat 85)

    AYAT 97: BERSALAH DAN MEMOHON AMPUN
    “Mereka berkata: “Wahai ayah kami! Mintalah ampun bagi kami akan dosa-dosa kami; sesungguhnya kami adalah orang-orang yang bersalah” [12: 97]

    • Mengiktiraf kesalahan diri dengan pengakuan yang sebenar
    • Tanpa segan silu menyatakan kesalahan mereka
    • Meminta ampun atas kesalahan yang mereka lakukan
    • Tetapi Yaaqub tidak bersegera ‘mengurniakan’ keampunan yang diminta

    AYAT 98: BERIKAN MASA UNTUK KEMAAFAN
    “Yaaqub berkata: “Aku akan nanti meminta ampun bagi kamu dari Tuhanku; Sesungguhnya Dia lah jua yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani” [12: 98]

    • Yaaqub memerlukan masa untuk memaafkan
    • Lukanya terlalu dalam
    • Bahkan yang akan mengampunkan akhirnya adalah Allah SWT kerana mereka berdosa kepada-Nya

    PENUTUP

    Demikianlah berakhirnya babak ujian yang menimpa Yaaqub alayhi al-Salaam, anaknya Yusuf dan seluruh keluarga mereka. Betapa selepas kesusahan itu akan hadir kesenangan, itu janji Allah yang dipaparkan menerusi telaah kita terhadap sebaik-baik kisah ini. Semoga dengan cetusan ‘ibrah dari kisah ini, bertambahlah kukuh hati kita untuk menjunjung TAQWA, SABAR dan IHSAN dalam kehidupan, sebagaiman Yusuf menekuninya di sepanjang liku dan mehnah kehidupan.

    itu adalah apa yang saya boleh kongsikan bersama kamu semua di sini... 

    oh... di hujungnya ada sedikit berkaitan dengan entry saya yang lepas... kalau tak baca lagi sila klik sini... ^__^

    selamat beramal... ^__^


    p/s: kredit kepada ustaz hasrizal... suka baca blog beliau...



    saya budak baru belajar...
    kalau salah... tolong tunjukkan...
    ^__^




    PeNoNtOn FiLeM...

    Related Posts with Thumbnails

    eN. bLoG pUnYa BiRtHdAy...

    Daisypath Anniversary tickers