Ahad, November 20, 2011

Menangislah... Kalau itu bisa mengubat jiwa...

Beberapa malam lepas... Sebetulnya hari Rabu, malam Khamis...

Telefon ditelek...

*Telefon yang harus dicampak dan dibenam dalam selut... Sebab dah rosak... Boleh received call dan dial speed number je... Hampeh!!!!*

Telefon dikelek... Direnung lama...

Perasaan dalam hati bercampur-baur...

Ada risau... Ada resah... Ada gundah... Ada amarah yang seakan tak kunjung padam...

Lantas, tanpa berfikir untuk detik yang seterusnya... Nama itu nombor itu didail...

Menanti...

Panggilan pertama disambut si suara wanita...

*voicemail... Jatuh kredit!!!*

Panggilan kedua... deringannya berakhir begitu sahaja...

Panggilan ketiga...

Nyata menguji kesabaran... Hanya semata-mata mahu bercakap dengan seorang insan bergelar darah daging!!!

****

Cukup dengan drama...

Wajah... Walau cuba dimaniskan... Namun ada sisa kelat dihujung senyuman...

Senyum walaupun nampak indah.... Nyata ada sendu yang tertinggal di hujung kata...

Hati... Walau cuba ditabahkan... Tetap ada ralat yang datang mengusik jiwa...

Ceria... Walau cuba dipamerkan... Tetap... air mata jua yang datang menemani... Kala sepi dan sunyi mencengkam ke dasar hati...

Bahagia... Kalau susah mahu digapai... Rasanya... Elok sahaja hati ini beku dan kaku... Tanpa perlu sedikit pun rasa ehsan pada diri...

Bukankah bagus kalau saya mampu buat begitu...

Terus menggembirakan manusia-manusia yang menjadi nadi dalam hidup... Tanpa sekelumit rasa yang tertinggal untuk diri....

Bagus... Atau... Menyakitkan?

Bahagia... Atau.. Saya mengundang duka yang dalam pada hati???

Saya pilih bagus... Kerana saya tidak mahu kjadi beban...

Saya pilih bahagia... Kerana senyum mereka buat saya lega...

Saya pilih kesakitan ini... untuk mereka terus meraih senyuman dalam setiap hari mereka...

Kalau ini yang dinamakan pengorbanan... Rasanya... Tiada apa yang menjadi kesalahan...

Kalau ini yang dikatakan sebuah persaudaraan... Maka saya pilih kesakitan ini untuk kebahagiaan mereka...

Tapi...

Mampukah saya terus kuat?

Entah...

Tidak pasti...

Kabur... Keliru... Buntu...

Itu nyata satu rasa yang menjulang-julang dalam hati...

Keliru...

Ya, keliru...

Maka tangisan jadi peneman tidur... Walau tiada air mata yang mampu ditumpahkan...

Salahkah berpura-pura tabah???

Entah...

Saya tak tahu...

Selasa, November 15, 2011

Apakah ini?

Kelas tamat tepat jam 1250tegh hari... Dengan muka separuh mamai, beg digalas ke bahu... Lepas tu, seret kaki ke pintu lif... Lif terbuka, kemudian tekan tingkat 1... Keluar lif, masuk Lab econs ni... Cari-cari komputer kosong... Lepas tu... terus on... Tunggu dalma 2 minit... Nampak icon Opera... Tekan... tunggu lagi 1/2 minit... tekan facebook... Kemudian, masuk email, masuk password... Taadaaaa... Facebook dibuka...

Ada 13 notification... dan 1 add friend...

*Hmmm... Kita tengok notification dulu...*

Tengok orang komen status... gelak-gelak... senyum-senyum...

Tengok gambar... senyum-senyum lagi...

Update status member... komen-komen.... Gelak-gelak... Senyum-senyum lagi...

*Sekarang tengok siapa laaa yang rajin sangat nak add saya ni...*

Mata rasa macam nak tercabut... Lama... Saya perhatikan nama itu...

N** H******... Biar betul!!!!

Rasa nak jerit... Rasa nak sengetkan kepala 360 darjah kalo boleh...

Mimpi di siang hari kah aku???

*Menggumam sendiri...*

Capai handphone yang dah rosak ni... Kemudian dial terus nombor adik Madu...

Berbunyi beberapa ketika...

Adik Madu: Hello, Assalamualaikum...
Saya: Wa'alaikumslaam...
Adik Madu: Kenapa Kak?
Saya: Kat mana ni? (Tanya sebab dengar bunyi bising... dan tahu dia tak de class pagi ni...)
Adik Madu: Kat kafe...
Saya: Hmmmm... (buat suara merengek...)
Adik Madu: Laaaa... Kenapa?
Saya: Kakak ke'sayang'an kamu tu... dia add akak...
Adik Madu: Huh??? Biar betul!!!
Saya: Betul laaa... takkan nak tipu plak... Depan komputer ni... Nama dia kot...
Adik Madu: Pas tu?
Saya: Nak add ke?
Adik Madu: Akak rasa?
Saya: *senyap*
Adik Madu: Kita jumpa kul 3.30ptg ni ye, kak... Relaks lu... Tak de apa laaa...

Hanphone ditutup... Perbualan tamat...

Dalam hati... Kosong... Sepi... Sunyi datang menghujam...

Kenapa nak add?

Kenapa nak add?

Kenapa nak add?

Hanya itu sahaja persoalan yang datang menerjah berkali-kali...


Badan yang terasa tak berapa nak sihat... Semakin rasa tak sihat terus...

Mahu apa dia?

Mahu mengeratkan sillaturrahim?

Hahahahahaha...

*ketawa kuat*

Fahamkah dia dengan mesej saya yang lalu?

Saya bukan maafkan dia... Saya minta maaf bagi pihak saya sendiri...

Aduh!!!

Tapi... diakui... Saat nama dia kelihatan di sudut kiri komputer ini... Tiada sekelumit rasa marah dalam hati...

Yang ada... Keliru... Buntu... Juga...

Menyampah???


Rasa macam nak gigit-gigit je komputer ni...

Kalau ikut hati...

Tak...

Tak de apa dalam hati...

Marah tak de... Sedih tak de...

Yang ada...

Hanya geram...

Serius geram...

GERAM, ok!!!!



p/s: Nak add ke... tak payah???

Khamis, November 03, 2011

manusia-manusia itu berfikiran dangkal...

Dangkal sungguh...

Sudahlah dangkal... Sangat kolot...

Pesimis!!!

*Oh, entry emo...*

Teringat secebis kisah di suatu hari yang indah dan permai... Sang kura-kura berjalan-jalan sambil menghirup udara petang yang nyaman... Tiba-tiba...

*Dush!!!*

*Ini bukan cerita cik kura-kura...*

Aigoo... Maaf... Maaf... Salah cerita...

*Sengih malu...*

Sebenarnya begini...

Teringat secebis kisah ini... Tak pasti bila... Samar-samar dalam ingatan... Ketika itu saya dalam tingkatan 4 atau 5...

A: Kau tak de bf ke kak long?
Saya: Perlu ke? *kerut kening kuat-kuat*
A: Perlu laaa... Kau tengok aku...
Saya: *Tengok dia lama-lama...*
A: Bukan tengok aku as tengok aku laaa...
Saya: *muka confused* Laaa... Bukan suruh tengok ke tadi?
A: *cebik* Kau ni...
Saya: Ok... Kenapa dengan kau?
A: Kau tengok aku... Ramai kot bf...
Saya: Dah tu? Kau nak samakan aku dengan kau laaa?
A: *cebik lagi* Memang laaa tak sama... Aku bukan kau...
Saya: Laaaa... pulak... Haish... Tak faham aku...
A: Yelah... Kau tengok aku... Special sorang... Spare part banyak...
Saya: Oh... Jadi?
A: Kau tak kagum ke?
Saya: Tak... Of course...
A: Kenapa?
Saya: Entah...
A: Kau patut kagum tau... Senang... Yang ni tak nak... Yang tu nak...
Saya: Oh, macam tu? *pura-pura kagum*
A: Yelah... Senang tau... Kau tak tahu rasa couple... Best!!!
Saya: *menjulingkan mata* Best? tu bukan best... tu bala...
A: Bala ape hal pulak... Ala... Kau jeles tak de sape nak kau...
Saya: *muka confused* Ade aku cakap aku jeles ke?
A: Alah... Tak yah cakap aku tau..
Saya: Ikut kau laaa...
A: Kau tak rasa nak couple ke?
Saya: Kenapa?
A: Kau kan dah nak masuk U... Nanti tak de sape nak kat kau...
Saya: *confused* Jodoh tu, kau yang tentukan ke?
A: Tak de laaa... Kang tak laku... Malu mama ngan abah kau...

Tak laku... Malukan mama dan abah? Sangat lah tak munasabah...

Walaupun dah dekat 7 tahun... Tapi, dialog ni tersemat kemas dalam fikiran...

Bayangkan... Kau tak couple.. Kau kolot...

Bayangkan... Kau tak couple... Kau tak laku...

Aduh!!! Ceteknya fikiran kamu...

Rasanya, Boyfriend kamu sekarang... Tak sama dengan Boyfriend yang kamu banggakan dengan saya 7 tahun dulu...

Dan, semasa 7 tahun lepas... Saya tak punya kata-kata dan hujah yang kuat untuk menegakkan kebenaran...

*Ayat macam pejuang keamanan...*

Kamu nak tahu apa jawapan saya sekarang???

1. Jodoh saya di tangan Allah... Bukan di tangan Kamu...

Kamu dok kata saya tak laku... Kolot... Habis kamu tu?

Oh... Kalau tak de boyfriend... Kira kolot sangatlah... Tak moden... Tak ikut trend...

Saya mahu gelak dengan kuat...

Hello!!! Jodoh saya bukan di tangan kamu...

Memang kita kena berusaha... Tapi, biarlah dengan cara yang betul... Ini kalau dah sampai pasnag 2-3 sparepart... Apa cerita? Ingat hati lelaki-lelaki itu... hati kayu? Tak tahu menilai...

Dan sekali lagi... Boyfriend kamu sekarang... Apakah sama dengan boyfriend kamu yang 7 tahun dulu?

2. Saya tak cari redha  manusia... Saya cari redha Allah...

Saya cari redha Allah...

Yup... Redha Allah...

Bukankah dengan bergayut di telefon selama 2-3 jam sehari itu satu maksiat?

Bukankah dengan ber'sms' selama 24jam sehari itu... satu maksiat?

Bukankah dengan keluar dating itu... Satu maksiat?

Aigoo... Kalau setakat malu dengan orang ramai... Malu dengan kawan-kawan...

Rasanya saya malu lagi dengan Allah...

Apa yang dicakapkan selama 2-3jam tu?

Apa yang di'sms'kan selama 24jam tu?

Kamu bukan ada apa-apa kepentingan pada dia... Dan dia juga tiada apa-apa kepentingan pada kamu...

Habis masa... Sudah bosan.. Kamu ditinggalkan...

3. Bercinta tak salah... Tapi kena pada tempatnya...

Kamu... Nak bercinta tak salah... Tapi, biarlah kena cara, adab dan adatnya...

Ini kalau sampai keluar dating masa azan Maghrib tengah berkumandang tu... Apa cerita?

Lepas tu, balik pula dekat tengah-tengah malam...

Kemudian, siap salam cium tangan cium dahi bagai...

Aduh!!! Apakah itu?

Kamu dan dia sudah sah jadi suami isteri kah?

Kamu dan dia sudah betul-betul tak takut dengan Allahkah?

Kalau dia lelaki yang baik... Sudah pasti, dia menjaga kehormatan kamu... Aurat kamu... Agama kamu...

Tapi, kalau sampai sebegitu sekali...

Alangkah ruginya kamu... Tak guna kamu menjaja cerita saya ke hulu hilir.. Sedangkan kamu sendiri tidak sebaik mana...

*****

Cukup 3 dulu... kejap lagi, kamu pula berdarah mata mahu baca...

Saya menulis secara umum... Tidak memihak pada mana-mana... Dan tidak mewakili mana-mana...

Kamu yang terasa hati... Saya minta maaf... Sebab saya pin bukan baik mana...

Saya single... Tapi, saya ok... ^__^

Selasa, November 01, 2011

Hasil Niaga...

Saya dan adik Madu... Kami berdua berkolobarasi untuk mencari sedikit side income... dengan berjualan runcit di musolla kuliah...

Pendapat... Agak menguntungkan... Syukur Alhamdulillah...

Tapi...

Ada tapinya...

Sejak mula kami berniaga... Hinggalah semalam...

Entah kenapa... Boleh dikatakan setiap hari... Ada saja kami kekurangan duit...

Yelah berniaga di musolla kuliah... Dengan hanya letak sahaja barang di rak... duit dari mereka yang membeli... diisi didalam tabung yang disediakan oleh setiap peniaga yang meletakkan barang mereka di situ...

Dan... Ternyata... Ada di kalangan mereka yang sangat tak amanah dan tak jujur...

Kalau selama hari ini... Hanya kurang RM1... saya dan adik Madu bersnagka baik... Mungkin dia sangat lapar dan tak punya duit...

*Ayat sedapka hati...*

Tapi, kalau sampai RM4.50.... Apakah itu???

Aduh... Gawat ni...

Sakit kepala... Sakit hati...

Susah nak trace siapa buat kerja begini...

Makan tapiu tak bayar...

Tak takut agaknya balasan api neraka....

Bukankah ia dikira mencuri? Dikira makan makanan yang haram???

Nak kata B****... belajar sampai masuk universiti...

Nak kata Jahil... Belajar di universiti Islam...

Nak kata tak beragama... Setahu saya... yang masuk musolla... Semuanya Muslim...

Dan... Di uni ini... Boleh dikira dengan jari... Berapa saja yang non-muslim...

Aduh!!!!

Bertanggungjawablah....

Kami bersusah-payah mencari duit... Untuk menampung diri...

Kamu sesuka hati... Sesedap rasa sahaja mengkhianati sesama agama...

Serius... Susah rasanya mahu bersangka baik di saat ini...

TT__TT

tak mudah...

Tak mudah nak sabar...

Tak mudah nak tahan marah...

Dan...

Tak mudah nak jadi baik...

Semua ini tidak mudah untuk saya...

*gelak*

Apa yang mudah entah untuk seorang cik Sya ini....

*gelak lagi...*

Haru betul bila tiket bas yang dikirim oleh mama tak kunjung tiba akibat kelalaian sendiri yang terlupa tulis nama Mahallah pada mesej...

Sudahnya... Saya dimarah teruk...

Kemudian... Senyap sunyi...

Kesimpulannya...

Saya sambut hari raya Aidil Adha di sini...

*gelak kuat*

Malas nak fikir... Seperti sungguh-sungguh malas nak fikir...

Perihal balik kampung sekadar masalah picisan yang tidaklah membawa satu kerugian pada saya...

Mungkin... (?)

Entah...

*menggeleng kepala...*

Bukan mudah sebenarnya nak memahami situasi yang bercelaru dan berserabut begini...

Saya sendiri rasa seolah-olah sesat dan tak keruan...

2 hari ini... Hanya bercakap dengan beberapa orang sahaja... Dengan beberapa patah perkataan sahaja...

Selebihnya... Diam... Termenung di hadapan laptop tanpa apa-apa fikiran...

*Yup... senget cara ini...*

Tiba-tiba rasa macam merapu dan sampah saja entry ini...

Owh... perlukan sesuatu yang membina jiwa...

Maka...

Kita habisi entry sampah ini...

Di sini...

*gelak...*

Ahad, Oktober 30, 2011

24 tahun sudah...

*tarik nafas dalam-dalam...*

*buat-buat muka yang sangat happy + bahagia...*

Nyanyi lagu ni kuat2!!!!

1...



2...



3...



Allah selamatkan saya...

Allah selamatkan saya...

allah selamatkan cik Syafiqah Sham...

Allah selamatkan saya....

*tepuk2...*

-

-

-

-

-

-

24 tahun sudah...

*geleng-geleng kepala...*

Orang lain... Dalam usia 24 tahun ni... Ada dah keje... Beli rumah... Dapat ijazah... Kahwin...
*urut-urut batang hidung...*

Ada yang dah anak 2 orang pun...

Tapi...

Cik Syafiqah still muda apa....

*gelak*

Tak habis belajar lagi...

Tak ada komitmen dengan sesiapa...

Happy...

Bahagia...

Suka...

Gembira...

*Kerut kening*

Apa-apa je laaa...

Orang tak boleh nak ukur kebahagiaan kita kalau setakat tengok fizikal je kan?

Ada je manusia yang kaya raya... Duit berkepuk dalam bank... Tapi... Masih... Masih hatinya tak tenang... Jiwanya kusut... Malah serabut...

*Orang kelantan cakap... serabut perut...*

Tapi... Alhamdulillah... Saya masih diberikan rasa kesyukuran... Rasa kehambaan... Juga rasa berkat...

Masih menghirup udara dan oksigen pemberian Maha Esa... Itu satu kebahagiaan...

Masih diberi teman... Tempat mengadu nasib dan menyandarkan kepala saat kesempitan... Itu satu kebahagiaan...

Masih diberi waktu untuk beribadah dan terus mengingati Yang Maha Kaya... Itu satu kebahagiaan...

Malah... Masih diberi ruang untuk menulis... menaip... merapu dan merepek di blog ini... Juga satu kebahagiaan...

Terima kasih, Ya Allah...

Diuji, ditekan dan dibebani oleh apa jua rintangan hidup... Tanda Kau Maha Pengasih dan Maha Penyayang...

Tanda Kau sayang dan prihatin pada hambaMu yang sangat kerdil ini, Ya Allah...

Terima Kasih atas limpahan rezeki dan umur yang telah Kau kurniakan sepanjang 24 tahun hambaMu ini hidup dan memijak bumi dan tanah Mu...

Sungguh... Aku hamba... Dan Kau Yang Maha Berkuasa... Pencipta seluruh alam dan umat manusia...

****

Terima kasih kepada Adik Madu dan Adik Merry2 sebab berjaga sampai pukul 3 pagi... Semata-mata nak sambut birthday saya...

Terima kasih atas 4 ketul muffin yang comel, 1 bekas besar popcorn dan sebuah handbag yang cantik itu...

Terima kasih sangat-sangat...

Bukan hadiah dan sambutan jadi ukuran... Tapi, keikhlasan dan kasih sayang yang dihulurkan jadi tali penyambung persahabatan kita...

Terima kasih sangat buat kalian berdua...

Untuk Dhamiri dan Am... Terima kasih sebab wish di handphone...

Untuk adikku syazanazurah... Terima kasih, dik...

Untuk mereka yang wish di 'mukabuku'... Terima kasih juga dihulurkan...

Saya bukan siapa-siapa... Diberi kesempatan untuk bernafas... Itu sudah mencukupi...

Khamis, Oktober 27, 2011

Baca dengan hati... Bukan dengan nafsu...

Susah bila manusia-manusia semakin bijak menggunakan kata-kata untuk merobek hati dan rasa seorang insan...

*sigh*

Susah... Bila manusia semakin gah menggunakan agama untuk kepentingan diri... Kononnya semata-mata untuk menegakkan agama... Tapi...

Tapi, sebenarnya... ia untuk kepentingan diri... untuk kepentingan akal... untuk kepentingan nafsu...

Malah... Semakin ramai menjadi manusia yang semakin malas membaca...

Sekadar membaca headline... dan suku cerita...

Kemudian... Terus membuat kesimpulan... Yang nyata... Lari terus dari erti sebenar apa yang dinukilkan oleh si penulis...

Kemudian... Membuat komentar... Konon menegur... Konon membetulkan... Konon mengelokkan...

Tanpa sedar... Kamu telah menyakiti hati si penulis...

*ketawa kecil*

Saya bercakap untuk saya... Maaf, komen panjang lebar kamu... Serasa tak mahu diutarakan ke layar blog saya ini...

Bukan takut... Bukan geram... Bukan marah...

Tapi, seolah-olah... Kamu sekadar membaca 1/3 sahaja dari cerita saya... terus melompat ke konklusi... Terus memberi komentar... yang nyata merobek hati...

Jelas... Ada stigma kurang senang dalam nada bicara kamu...

Jelas... Ada rasa kurang enak kamu di situ...

Maaf saya hulurkan...

Saya mungkin manusia jahil...

Tapi... Saya belum jahil lagi menilai manusia di sekeliling saya... Yang saya sayang... Yang saya kasihi... Dan saya hormati...

Maaf sekali lagi...

Kata-kata itu umpama jarum peniti...

Adakala mengelokkan...

Adakala menyakitkan...

Ada caranya untuk kamu menegur saya si jahil yang kurang serba serbi ini...

Tak perlu dengan kata-kata yang nampak lembut... Tapi tajam menghiris...

Maaf... Saya masih juga begini...

Entah kenapa... Hati seakan tak mahu lut juga dengan kata-kata kamu...

Cuma... Sakit itu ada... Sesekali menikam... Sesekali membisa....

Maaf... Saya bukan yang terbaik... Atas sebab kejahilan saya...

Maaf...

Selasa, Oktober 25, 2011

Bukan senang memaafkan orang...

Yup... Bukan senang memaafkan orang... Jika kamu sekeras saya...

*senyum sumbing...*

Yup... Bukan senang memaafkan orang... Kalau kamu se'jahil' saya...

*senyum sinis...*

Do I look I care???

*wondered*

Of Course not...

*sigh*

* Ignorance is my company... *

*rolling eyes*

Entah... Memaafkan manusia yang mengkhianati hati, perasaan... Bukan satu perkara yang mudah untuk saya...

Kerana saya manusia yang jahil...

*gelak kecil..*

Kerana saya sendiri masih jahil pasal diri... pasal identiti diri...

Kadang-kadang, mengalami kecelaruan identiti itu, sesuatu yang seronok buat saya....

*gelak lagi...*

Sebab saya manusia yang jahil...

Kerana itu, manusia yang tidak mahu saya maafkan menghantar 'sms' dengan kata-kata supaya saya kembali bertaubat kepada Allah...

Kerana itu kejahilan saya...

*Okay... ada sendu dalam hati...*

Tapi, cuba kamu fikirkan... Kalau yang mengkhianati kamu itu, manusia yang menjadi teman sperjuangan...

*kononnya...*

Melaungkan kata-kata bahawa kita sahabat dunia dan akhirat...

*You wish...*

Dan mengatakan bahawa sesungguhnya semua yang membadai adalah fitnah semata-mata... sedangkan dia tahu, segala-galanya berpunca dari mulut dia... Kemudian, dia terus-terusan menafikan selama 2 tahun...

Apakah kamu dengan mudah memaafkan dia?

*sigh*

Saya???

Susah...

Tapi...

Termasuk di akal dan hati saya bila mana seorang sahabat mengatakan bahawa dia mungkin tidak tahu...

*Yup.. Ignorance is her company...*

Lalu... Saya dengan rasa rendah diri dan hati... Menghantar sepotong mesej menghulurkan kata-kata memohon jutaan maaf atas kesalahan dan kekhilafan diri saya sepanjang 2 tahun menjalankan tanggungjawab bersama... Tanpa sekelumit kata menyebut tentang kesalahan dia...

Lantas, dia membalas dengan kata-kata...

Yang saya maafkan dia???

Aigooo... Kamu.... Boleh baca mesej itu dengan mata hati... bukan sekadar mata kepala dan akal?

Berlonjak sorakkah kamu bilamana saya meminta maaf kepada kamu, dan kamu mengatakan bahawa itu tanda saya menghulurkan kemaafan kepada kamu?

Maaf...

Kamu salah dalam menafsir kata-kata saya...

*senyum nipis...*

Seperti lirik lagu 'Aku maafkan Kamu' oleh Jamal Abdillah dan Malique...

Saya sedang cuba maafkan kamu... Tak perlu kita bertemu... Cukup sekadar kamu tahu... Yang saya maafkan kamu... Tolong teruskan hidup dan jangan sebut nama saya lagi...

Memaafkan itu sangat susah untuk seorang yang jahil seperti saya....

*senyum sumbing*

Isnin, Oktober 17, 2011

Buat Silap... Tak Mengapa...

Assalamualaikum... Jawab... Jawab... Kalau tak jawab berdosa...

Maaf sebab dah dekat sebulan lebih tak hupdate blog... Bukan malas... Tapi kering idea... Semua yang ditaip rasa macam sampah sarap yang tak membina... dan langsung tak boleh dibuat kitar semula...

*merepek apa ni??*

Buat silap... Tak mengapa...

Sebenarnya, ia sebuah kata-kata yang selama ni saya sendiri katakan pada diri untuk menyedapkan hati sendiri...

Tapi, Jumaat lepas... A very well-known person said this...

You have to make mistakes... Do mistakes... Because, only by doing mistakes... You know you are wrong... And you don't have others to turn to... Except for Allah...

Thanks, Kak Wardina Safiyyah for a very short and sweet speech... Kata-kata ini sangat-sangat memberi kesan kepada saya...

Ya... Tak salah membuat salah...

*betul laaa.... jangan kerut-kerut kening...*

Tak salah buat salah... Sebab... Dengan membuat salah dan silap... Kita belajar... Belajar tentang hidup... Belajar dari kesilapan... Malah, tak salah sekiranya rebah...

TAPI...

Kamu harus bangkit... bangkit dari rebah... Bangun dari jatuh... Sebab dengan berbuat begitu... barulah kamu digelar sebagai seorang pejuang...

Semua buat salah... yang membezakan kamu dengan saya... kamu dengan mereka... dan kamu dengan sesiapa sahaja... adalah bagaimana kamu menanganni masalah kamu tersebut...

Siapa kata mereka yang buat salah dan silap itu orang yang gagal?

Kamu salah sama sekali... Orang yang buat salah dan silap itu... Bukanlah orang gagal... Sekiranya, dia tahu bagaimana untuk bangun dan belajar tentang hikmah kegagalan itu...

Siapa kpula kata, orang yang selalu menang itu adalah juara?

Kamu bukan juara yang sebenarnya, sekiranya kamu sentiasa inginkan kesempurnaan... Kamu bukanlah juara yang sebenarnya, jika berdepan dengan kekalahan pun... kamu tak sanggup... Dan kamu bukan juara yang sebenarnya... Jika sentiasa memandang rendah pada mereka melakukan kesilapan...

Siapa kamu untuk menilai manusia?? Siapa kamu untuk menghina mereka yang gagal dan silap ini?

Kerana... Mereka yang sentiasa berdepan dengan kegagalan, kesilapan dan kekalahan dalam usaha mencari erti sebenar kehidupan... adalah mereka yang sering belajar... diberi pengajaran dan sentiasa dibimbing oleh Yang Esa untuk sentiasa mengenal diri dan bermuhasabah...

Bukan semua orang punya jalan yang sangat mudah dalam menjalani kehidupan...

Bukan semua orang dikurniakan kekayaan, pangkat dan kemahsyuran...

Ramai yang sering tersadung malah tersungkur...

Tapi, mereka punya sekeping hati yang kuat... yang tabah dan sabar...

Diuji seribut taufan katrina sekalipun... Insyaallah... Mereka masih teguh...

Walau adakala air mata seakan tak mampu tertampung...

Namun, dengan hati yang sentiasa yakin, redha dan percaya dengan Yang Maha Esa dan Kuasa...

Mereka jadi manusia yang kebal...

Masih mampu tersenyum... Walau hati dilanda ribut taufan menggila...

Masih mampu memberi, walau diri sendiri dalam kelibut dan nafas seakan sesak di hati...

Jadi, kamu diluar sana...

Jangan takut untuk kalah...

Jangan takut untuk membuat salah...

Dan jangan takut untuk silap...

Kerana... dengan kesilapan... kesalahan... dan kekalahan itu... kita belajar erti hidup... Kita belajar erti Redha... Kita belajar erti sebuah keyakinan...

Pada Yang Maha Esa...

Paling penting... Pengajaran paling berharga dari sebuah kekalahan...

Kita tahu menilai mereka di sekeliling kita...

Dengan kegagalan dan kekalahan yang datang bertimpa dalm hidup kita...

Kita kenal mana sahabat... Mana saudara....

Dengan kepayahan dan ujian yang sering melanda...

Kita kenal mana bahu untuk bersandar dan bahu yang mahu beredar...

Dengan segala keluh kesah kita yang diadukan hanya pada Yang Khaliq...

Kita tahu... siapa yang redha menjadi sahabat kita... dan siapa yang dengan terang menghina kita...

Rambut mungkin sama hitam... Tapi, corak hati kita nyata berbeza...

Titipan ini untuk diri sendiri...

Yang sedang menempuh sebuah kekalahan dan kelewatan...

Mungkin kekalahan dan kelewatan ini membuahkan sesuatu yang bermakna di hujung sebuah pencarian...

Saya mendoakan kamu yang sedang dilanda badai... Sama-sama lah kita menghadapinya... dengan hati yang kuat dan menggantungkan harapan dan kepercayaan hanya pada Yang Maha Esa...


Salam Sayang,
Cik Sya....

Isnin, September 05, 2011

Melodi Famili (Episod 3) : Sendu Malam Raya (Bhg3)

"Pergilah..." suara Umi masih tak berubah rentak.

Ismail melangkah ke pintu, lambat-lambat. Umi sedikit pun tidak mahu berpaling.

Tanpa pamitan, Ismail pergi.

Isma terduduk di bawah sinki. Air mata berjujuran laju. Eil, sampai hati kau.... Hati terasa pedih. Macam ada duri menghiris-hiris.

Isma gagahkan juga tangan menghabiskan basuhan di singki. Dikuatkan hati untuk tidak terus menangis.

Suasana rumah sunyi sepi. Umi tiba-tiba kembali masuk ke bilik air. Lama Umi di dalam bilik air. Isma tahu, Umi menangis.

Jam baru sahaja pukul 9 malam. Isma ambil wudhu'. Solat 'Isya disegerakan. 'Mood' hari raya mati terus.

Sewaktu Isma pakai telekung, Isma dengar suara Umi mengesak tangis. Umi baru sudah solat masa Isma masuk ambil telekung tadi. Isma jenguk bilik Umi. Nampak Umi menadah tangan dengan bahu terhinggut-hinggut.

Isdina di depan televisyen dikerling. Si adik yang konon berlagak beku tadi, turut sama mengesat air mata walau matanya masih terpaku depan peti hitam itu.

Isma tutup  pintu bilik. Isma duduk atas sejadah. Kaki terasa tak mampu nak berdiri. Air mata terasa amat murah. Ya Allah... Ujian apakah ini?


*****

"Angah mana, Long?" soal Iskandar yang baru balik dari surau.

"Kau ni..." Isdina tarik tangan Iskandar. Direntap Iskandar kasar ke dalam bilik. 

"Kau jangan sebut-sebut nama Angah lagi lepas ni depan Umi dengan Baba..." Isdina memberi amaran keras.

Iskandar angguk lambat-lambat. Wajah Isma ditatap. Isma buat beku. Air mata sudah kering. 

"Mana?" soal Baba pada Umi.

Umi angkat bahu. 

"Entah... katanya nak keluar kejap... Nanti dia balik..." suara Umi. Acuh tak acuh. Baba angguk. Pura-pura faham.

"Jom..." suara Baba mencuit bahu Umi.

"Pergi mana?" soal Umi. Pelik.

"Kata nak cari lemang... Esokkan raya..." suara Baba. Umi senyap seketika. Wajah Isma dipandang.

Isma pura-pura sengih lebar.

"Nak ikut laaaa..." suara Isma.

"Jom, siap..." Umi cuit Isdina.

"Kalau Angah balik?" ada harapan tak berpenghujung di wajah Isdina. 

Sepi.

Sunyi.

Suara kipas dan TV sahaja yang kedengaran.

"Ermmm... Kak Long tinggal laaa dengan Dina...  Mana tahu, kalau-kalau Cik Senah datang hantar baju raya..." dalih Umi. Melindung rasa hati sendiri.

Isma faham maksud Umi. Yang sebenarnya Umi mahu katakan begini, Manalah tahu, kalau-kalau Angah balik. Nanti tiada siapa-siapa buka pintu.

Isma pandang Isdina. Isdina pandang Isma.

Malam Raya. Muka pura-pura gembira. Tapi, sendu dan luka dalam hati, hanya Yang Esa dan Maha Kuasa sahaja yang tahu.





*tamat Melodi Famili: Sendu Malam Raya*

Melodi Famili (Episod 2) : Sendu Malam Raya (Bhg2)

Ismail senyap. Wajah Isma yang beranak sungai dipandang serba salah. Isma kelu. Tidak terkata.

"Umi..." Isma genggam tangan Umi. Seram sejuk tangan Umi menahan marah dalam hati.

"Aku tunggu kau, Eil..." suara Umi sebak.

"Aku tahan air mata setiap kali jiran-jiran... saudara-mara bertanyakan kau... Rasanya, dah sebal hati aku menipu semata-mata nak tutup aib keluarga kita..." suara Umi perlahan. Hujung baju kaftan ditarik, menngesat air mata yang mengalir.

Ismail gigit bibir. Masih membisu. Membatu.

"Kau pernah nak tanya khabar kami sekeluarga? Pernah?" soal Umi. Matanya ditala tajam ke wajah Ismail.

"Umi... Eil..."

"Eil apa? Kau ingat Baba kau hantar sms kata nak pinjam duit RM500 tu, main-main?" soal Umi kasar.

"Aku terkejut baca mesej Baba dalam handphone.. Baba merayu... Nak pinjam RM500 sebab nak bayar bil air dan bil elektrik pada kau... Nyaris rumah ni nak kena potong api airnya..."

Wajah Ismail sedikit terkejut.

"Kau kata kau nak bagi... Tunggu 25hb... Tapi, sampai sudah..." Umi menggeleng kesal.

"Tup-tup... Kau hantar sms... Mintak pinjam duit beribu-ribu dekat Baba kau... Kau pernah kisah kami dekat rumah ni, makan apa?" soal Umi.

"Kakak kau... Adik-adik kau... Rasanya, berlapar 2-3 hari tu perkara biasa dekat hostel... Ada kau kisah? Ada kau ambil peduli... Yang kau kisahkan... Bini kau... Mak bapak dia... Kau sanjung... Kau puja... Kau tatang..." keluh Umi. Kecil hati. Jauh hati.

"Pergilah, Eil... Aku tak nak tengok muka dia... Hari baik, bulan baik ni... Kau pergilah... Jangan kau jejak kaki ke rumah ni kalau kau nak bawa masuk dia..."

Umi terus ke dalam bilik. Baba keluar bilik. Mencapai kunci untuk ke surau.

"Jom, Is... Solat 'Isya..."

Kehadiran Ismail sikit pun tidak mencuit hati Baba.

"Baba..."

Baba buat tak endah. Namun, Baba berhenti seketika di muka pintu.

"Fikirlah, Eil... Kau renung hidup kau sekarang... Berkat ke tanpa restu ibu bapa?" Baba berkata sebaris sebelum melangkah pergi.

Suasana sepi. Ismail pandang wajah Isdina. Isdina pura-pura tenang. Beku dengan situasi. Televisyen dipasang. Ditonton penuh minat.

"Kak..." Perhatian Isma cuba diraih. Isma bangkit. Segera ke dapur. Namun, gigilan badannya masih tak sudah. Marah dalam hati dirasakan membuak.

"Umi..." Ismail cuba menarik tangan Umi.

"Pergi... Pergi..." Umi tepis tangan Ismail berkali-kali.

"Kalau macam ni, kenapa suruh Eil balik?"

Muka Umi merah padam.

"Bukan aku yang suruh kau balik... Aku tak suruh pun kau balik... Dina yang sms kau... Kau cakaplah dengan Dina..." suara Umi marah.

"Umi..." Ismail sedikit membentak.

"Kau tak balik pun tak apa, Eil, kalau dengan perempuan tu..." suara Umi.

Ismail gigit bibir. Terasa payah meraih hati si ibu.

"Umi..."

"Kalau kau nak balik... Kau balik seorang... Aku tau kau seorang je... Bukan dengan dia..." Umi bertegas.

Ismail tarik nafas panjang.

"Eil pergi kejap, Umi... Nanti, Eil balik..."





*bersambung*

Selasa, Ogos 30, 2011

Melodi Famili (Episod 1) : Sendu Malam Raya

Esok raya... Hati Isma terdetik. Tangan masih ligat dengan pinggan mangkuk sisa berbuka tadi. Telinga tajam mendengar pengumuman raya. Sekilas senyum pahit digarit. Berlima... Bukan berenam... Keluhan kecil dilepaskan.

"Allahuakbar Allah~" suara si kecil Iskandar melaungkan takbir raya dari depan muka pintu kedengaran nyaring.

"Alang... esok raya kan?" soal Iskandar. Isdina yang sedang menyapu sampah pura-pura mencebik.

"Raya lusa... Bukan esok..." suara Isdina. Sengaja mengusik Iskandar.

"Alang tipu... Umi!!!!" Iskandar menjerit memanggil Umi.

"Raya bila, Umi?" soal Iskandar.

"Esok..." jawab Umi sepatah. Mata Umi menatap kuah lemak ikan kembung di atas meja. Isma menangkap renungan mata sayu Umi.

Iskandar sengih. Segera ke depan.

"Alang tipu!!!" juih Iskandar. Isdina mengekeh ketawa. Baba menggeleng-gelengkan kepala.

"Hahahaha... Semua orang tak boleh raya... Sebab baju Is je yang siap... Baju semua orang tak siap lagi..." ejek Iskandar.

"Elleh...  Macam tak de baju lain... Lagipun, kita tak pergi mana la lepas solat esok..." juih Isdina. Dia segera berlari ke dapur sebelum Iskandar sempat mengejarnya.

"Kak, pergi solat," Umi berkata kepada Isma. Isma tatap wajah Umi. Iskandar tiba-tiba menerpa.

"Umi, Angah balik tak, Umi?" Wajah Umi berubah terus. Ada keluh resah dalam nafasnya.

"Kalau dia masih ingat lagi jalan nak balik rumah... Baliklah dia..." suara Umi. Jauh hati.

Isma dalam bilik air, senyap. Bukan dia tidak tahu harapan Umi. Bukan dia tidak dapat duga hati Umi.

Wudhu' diambil sempurna. Segera Isma keluar. Mengejar Maghrib yang semakin di penghujung.

Sujud Isma lama. Hatinya dipagut rasa bercampur baur. Eil... Baliklah... Umi tunggu...

Sejurus selepas doa, suara Isdina kedengaran kuat bergurau.

"Eh, aku ingatkan siapa... Abang aku rupanya... Lainnya kau sekarang, Eil..." suara  Isdina mengusik. Isma lipat telekungnya rapi. Rasa hati yang bercampur-campur ditahan dari membuak-buak. Pintu dikuak.

"Kak..." Ismail menegur sepatah. Tangan Isma diraih. Dikucup. Ada air dihujung mata Isma. Isma tahan dari jatuh.

"Sihat?" Ismail menyoal lagi. Isma angguk. Dalam hati ada rasa lega tak terhitungkan. Namun, sepatah kata pun tak mampu diluahkannya. Segera dia memboloskan diri kembali mengadap pinggan mangkuk yang belum selesai dicuci.

"Kak..." Isdina memanggil. Isma menoleh.

"Meh laaa. Eil nak bagi 'something' "suara Isdina.

Isma basuh tangan. Lambat-lambat dia melangkah ke ruang tamu.

"Kak, duduk la sini... Eil ada benda nak cakap ni..." suara Ismail. Lambat-lambat.

Isma duduk di kerusi sebelah Ismail. Telinganya menangkap bunyi enjin kereta yang tidak dimatikan. Jangan cakap....

Keadaan jeda 2 minit.

Ismail tatap wajah Umi dan Baba lama.

"Eil nak cakap ni..." lambat-lambat Ismail menutur kata.

Isma menanti dalam debar.

"Eil nak bagitahu... yang Eil bukan balik seorang..."

Umi segera bangun. Isma pun. Baba terus berpaling.

"Umi, Baba..." suara Ismail tidak dihiraukan.

Isma menggigil. Menahan marah. Umi menahan air mata yang ingin jatuh. Isdina seolah sudah tahu dari mula. Iskandar yang hanya berusia 10 tahun terpinga-pinga.

"Umi..." Ismail cuba memujuk Umi mendengar kata-katanya.

Umi duduk kembali ke tempatnya. Kerusi bertentangan dengan Ismail.

"Eil dah kahwin dengan Eifa..."

Bagaikan guruh datang berguntur, Isma rasa mahu rebah.

"Kau sedar tak apa yang kau buat ni,  Eil?" Sabar Umi pecah.

"Umi pegang janji kau... Umi pegang kata-kata kau... Umi tunggu kau... Ini balasan kau pada Umi?" air mata berlinangan ke pipi putih Umi. Baba awal-awal lagi sudah angkat kaki.

"Umi... Eifa..."

"Kau jangan nak bela perempuan zina tu depan aku!!!" suara Umi memetir.

"Kau sanjung mak ayah dia... yang dah memalukan aku, mak kau... yang dah mengaibkan Baba, ayah kau... Kau jadi pak sanggup konon-konon nak membela nasib anak si Eifa tu... Aku tak sangka sampai macam ini sekali kau sanggup membelakangkan kami sekeluarga, Eil..." Umi bersuara kasar dalam esak tangisnya.

Isma menyapu air mata yang mengalir. Dia benci menerima kenyataan itu.

"Kau kahwin dengan perempuan tu... Tanpa aku... Tanpa ahli keluarga kau... Aku tak redha, Eil... Aku tak redha!!!"

"Kau tahu kenapa aku tak redha? Sebab, aku tak pernah pun pergi meminang si Eifa tu... Aku tak pernah pun buat apa-apa persiapan untuk perkahwinan kau..."

"Tup-tup... Kau balik... Kau nak bagitahu kat kami kau dah kahwin? Cukup Eil... Cukup... Keluarga dia dah pijak-pijak maruah keluarga kita... Dicacinya, dihinanya kita... Tapi, itulah orang yang kau sanjung... Yang kau puja... Yang kau anggap Mak Ayah kau... Tak apalah..."

"Aku ni bodoh... Tak pergi haji pun lagi macam mak ayah orang tu... Sudah, Eil... Aku tak sanggup nak ada menantu macam tu... Dia bukan siapa-siapa untuk aku!!!"

Suara Umi bertubi-tubi. Tak memberi ruang untuk Ismail berkata-kata.

"Umi, Eil..."

"Ismail..." Umi kesat air matanya.

"Aku masih anggap kau anak aku... Ismail anak Umi dan Baba seorang je... Tak ada yang lain... Yang depan Umi ni, bukan anak Umi..."

"Aku kenangkan kau... Aku ingat kau... Aku buatkan baju raya untuk kau... Biar kita semua dapat pakai sama-sama... Gembira di pagi raya..."

"Tapi, kalau beginilah cara kau... Tak payahlah... Tak Usah..."

"Aku kenangkan ini bulan baik... hari baik... Benda dah jadi, nak buat macam mana..."

"Tapi, sungguh!!! Untuk menerima dia masuk... jejakkan kaki dalam rumah ni... Aku tak mahu..."

"Aku tak tahu nak letak dia di mana... Sebagai apa..."

Umi pandang Baba yang masuk ke dalam bilik air.

"Kau tengok Baba kau... Dia memang tak terima... Dia takkan terima..."

"Umi, Eil balik dengan cara baik ni, Umi..." suara Ismail. Minta dikasihani.

"Kalau macam tu, dengan cara baik juga... Kau bawalah anak bini kau tu pergi... Aku tak mau tengok!!!"




*bersambung*


Jumaat, Ogos 26, 2011

Terang Lagi Bersuluh...

Sejak buka puasa tadi... Hingga sekarang... Hati rasa sebu... Rasa kebas... Tak beriak... Tak ada warna...


*Damn!!!*

Sedih... Tersisih... Kecewa... Terasing... Keliru...

Semuanya bergumpal jadi satu... Macam benang yang digumpal-gumpal... Kusut... Tak Terleraikan...

*Gosh!!! I hate it!!!*


Aku terasa... Serius... Tak tipu!!!

*Hell!!!*

Gila tak terasa? Lain sangat macam langit dengan bumi... Macam tanah dengan kerak nasi...

Ok, fine... Aku tau aku bukan yang terbaik... Tapi... Aku pun manusia, beb... Bukan kucing kurap yang datang mengemis makanan dekat belakang rumah tu...

Aku tahan hati je tengok semuanya... Semuanya berbeza... Cara layan... Cara bersembang... Cara senyum...

Tak kisahlah kalau aku bukan siapa-siapa pun dekat sini... Tapi, at least... Berlakon je tak boleh?

Kalau aku ajak bersembang... Sikit-sikit... kata aku memekak... Mak nenek... Bising... Bingit...

Bila aku nak ambil kisah pasal apa-apa hal... Kata aku menyibuk... Menyemak... Jaga diri sendiri...

Bila aku buat donno... Kata aku pentingkan diri sendiri... Tak kenang budi... Derhaka...

Bila aku membisu seribu bahasa... Kata aku sombong... bodoh... Bengap... Lembab...

Bila aku dok diam-diam tak kacau orang... kata aku anti-soc... Tak tahu bergaul dengan orang...

Habis...? Aku perlu buat apa supaya diorang semua puas hati???


Susah... Dan tak faham...

Aku tengokkan aje...

Dari mula dia sampai... sampai laaa diorang pergi terawih... sampai laaaa diorang makan supper...

Aku tengokkan aje...

Semua nak cerita dekat dia...

Baju baru beli... Baju baru buat... Handphone baru beli... Harga handphone survey...

Semuanya kalau boleh nak di-update dengan segera... Tak boleh tunggu esok-esok...

Cuba kalau aku nak ambil tahu serba sikit kejap lagi...

"kau diam boleh tak???"

"Memekak je laaa...."

"Mak nenek... Sial!!!"

"Hal aku, kau jangan sibuklah..."

"Ada aku kisah?"

Kalau takat cakap dengan nada gurau... Aku boleh buat donno je...

Tapi, kalau dialog-dialog dekat atas tu... Dicakapnya dengan nada meluat... Riak muka yang jelek... Tak ke aku ada rasa macam nak hentak je kepala aku dekat dinding... Biar bersepai terburai depan mata diorang semua???

 
Geram!!! Marah!!! Kecil hati!!!

Aku dah tak tau nak buat apa dah....!!!

*give up!!!*


-

-

-

-

-

-

-

-

-


Cik Sya... Tarik nafas... Hembus... Tarik nafas... Hembus...

*Cuba kawal hati dan cik Raksasa yang datang mengamuk...*

Sabar... Sabar itu kan, indah?

*Senyum pahit*

Tak pe... Allah ada... Kalau dah tak ada orang nak sayang Cik Sya... Diri sendiri ada... Allah pun ada...

Cukuplah Cik Sya ada Allah...

*Nak nangis...*

Cik Sya... Sabar, ok? Bekukan hati tu... Cik Sya kan, cold-hearted girl?

*angguk perlahan-lahan...*

*usap kepala sendiri....*

Good girl...

*Senyum nipis... tapi, pahit...*





p/s: Cukuplah Allah bagiku...





Khamis, Ogos 18, 2011

Segmen: Mari Merungut - Episod 1 - Ketidakfahaman...

Segmen mari merungut... huhuhu... segmen ini akan dipenuhi dengan rungutan-rungutan berasas seorang manusia... dan rasanya, ia bukan hanya rungutan dari saya seorang sahaja... ia juga mungkin rungutan kamu...

Episod pertama ini adalah berkaitan ketidakfahaman...

Ketidakfahaman atau tidak faham... yelah mana nak faham... sorang cakap bahasa planet Zulu, sorang cakap bahasa planet NAmex...

Oh, tidak...tidak... Saya bukan bercakap berkenaan ketidakfahaman yang sebegitu... Ini ketidakfahaman dengan sikap manusia dan sewaktu dengannya...

Pertama: Salah = Betul... Betul = Salah..



Betulkan? Konfius kejap... Dah salah... Salah lah... Tak perlu nak cakap ia betul... Apa? Ingat kalau dah salah... boleh jadi betul... Memang sangat ketidakfahamanlah kan...

Dah laaaa tu.... Terang-terangan awak salah... senang-senang pula nak menuding jari ke arah orang lain... agaknya, mulia sangat kot hati dia tu... sampai tak bersalah langsung...

Ish.. Ish.. Ish..

*geleng-geleng kepala*

Kedua: Kesengalan + Kebebalan = Kebodohan berterusan...


Mama cakap, lebih senang berkawan dengan orang kurang pandai... daripada berkawan dengan si bijaksana...

Ada betul dan tidaknya statement di atas...

Yang betulnya... dan untuk segmen mari merungut ini... ia memang satu yang susah untuk ditangani...

Bayangkan berkawan dengan si bijak-pandai yang keras kepala... Sudah begitu... Sikit-sikit... kita dimarahnya... Hanya kerana kita tidak tahu... Macamlah dia betul semuanya... Walhal... dia pun banyak juga yang tahu... Buat-buat pandai... Kalau salah... Marah... Maki hamun... Macam sudah tiada perkataan yang baik mahu dilemparkan...

Apakah ini? Memang ia satu ketidakfahaman yang tak dapat diertikan lagi pengetahuannya...

Ketiga: Salah Waktu

Ok, fine... Awak penat... Habis... Orang lain tak penat? Orang lain tak exhausted?

Aigoooo... Memang sesuatu yang sangat ketidakfahaman.... Nak marah-marah... Nak bebel-bebel pun... Cubalah tengok waktu... Sekurang-kurangnya cubalah siasat dahulu... Jangan suka-suka hati je nak marah... Macam awak tu betul semua... HAish~ Memang mendatangkan kemarahan betul!!!

Ikutlah... Rasanya cukuplah tiga... entah hapa-hapa...

Moral dari segmen ini hari ini... Elakkan menjadi kemarahan manusia lain kerana 3 perkara ini... Atau beberapa juta perkara lain yang boleh menyebabkan ketidakfahaman di hati orang lain...

Bulan puasa bulan beramal... Bukan bulan merungut... ^___^V


p/s: Entry picisan...



Selasa, Ogos 02, 2011

Kerajaan semut...

Mencari-cari bahan untuk modul... Hingga ke lagu-lagu motivasi di Youtube... Rahang rasa terjatuh saat terjumpa video ini...


Terjemahan Surah An-Naml, Ayat 15-19 (surah yang dialunkan sepanjang video...)

15. Dan sesungguhnya Kami telah memberi ilmu kepada Daud dan Sulaiman; dan keduanya mengucapkan: Segala puji bagi Allah yang melebihkan kami dari kebanyakan hamba-hambanya yang beriman.

16. Dan Sulaiman telah mewarisi Daud, dan dia berkata: Hai Manusia, kami telah diberi pengertian tentang suara burung dan kami diberi segala sesuatu. Sesungguhnya ini benar-benar suatu kurnia yang nyata.


17. Dan dihimpunkan untuk Sulaiman tentaranya dari jin, manusia dan burung lalu mereka itu diatur dengan tertib.

18. Hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut: Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tentaranya, sedangkan mereka tidak menyadari;

19. maka dia tersenyum dengan tertawa karena perkataan semut itu. Dan dia berdo'a: Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri ni'mat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh.


Subhanallah... Sungguh benar apa yang Allah firmankan di dalam Quran... Maka, nikmat Allah yang manakah yang ingin kamu dustakan?

Semut memang terkenal sebagai haiwan yang Allah berikan kerajinan dan hidup secara berkoloni... Sehingga ada sebuah surah di dalam Quran yang diberi nama An-Naml (Semut)...

Fikirkanlah... kita sebagai manusia ini bagaimana? Kalau semut yang sekecil beberapa inci itu, mampu membuat sebuah kerajaan yang tersusun seperti itu... inikan kita pula manusia... Khalifah Allah yang diberi akal dan fikiran yang bernas...

Apa ye???

Salam Ramadhan semua... ^__^

Ok, semalam, 1 Ramadhan, Taman Ilmu dan Budi dikejutkan dengan kematian penemuan mayat seorang pelajar dari Papua New Guinea yang telah meninggal dunia selama seminggu... Innalillah...

*Mahalah Bilal memang suka buat aksi seram, kata abg Din (CENSERVE)*

Apa-apa je laaa... Ajal maut di tangan tuhan kan?

*Oh, semakin takut pulak memikirkan umur yang semakin pendek setiap hari...*

Saya masih di Taman Ilmu dan Budi... Masih tak reti-reti nak balik rumah... Tiket balik rumah pun tak beli lagi... Entah apa yang saya tunggu pun tak tahu...

*Barang pun tak packing masuk dalam kotak lagi... Tahniah betul!*

Duduk di CENSERVE ni... saya rasa, rezeki ibarat melimpah ruah... Kalau sebelum puasa tu, boleh kata, hari-hari ada orang belanja makan... Malah saya pernah je hampir seminggu tiada duit walau sesen didalam dompet... tapi, kerana Allah itu Maha Penyayang... Maka, rezeki untuk saya tetap ada...

Jadi, apa ye yang mahu saya cakapkan?

Saya mahu katakan... Rezeki Allah itu ada di mana-mana... Kalau tidak, masakan kami, ahli CENSERVE terus-terusan dilimpahi rezeki olehNYA...

*Sikit dikongsi sama sikit... Banyak, dikongsi sama banyak...*

Rutin seharian adalah mengahdap laptop, kemudian memerah otak untuk modul... Kemudian, tolong-tolong mereka di ofis ini...

Lama-lama, saya yang tak begitu kenal dengan orang... yang kawan-kawannya hanya di ruang lingkup INSPIRIAN... semakin besar ruang lingkup kawan-kawannya....

Itu kan, rezeki juga?

*senyum lebar-lebar...*

Kadang-kadang, kita manusia lupa dan leka mengucap syukur padaNYA atas limpah rahmat dan nikmat kasih sayang...

Yang besar-besar datang, baru nak bersyukur... Sepatutnya, yang kecil-kecil itu yang kita patut syukuri...

Sebab... dari yang sekecil-kecil nikmat itulah... ia membesar hingga sebesar-besar nikmat...

Entry tiada gambar kebelakangan ini... sebab, guna laptop orang...



p/s: Nikmat Ramadhan patut menginsafkan diri... membawa hati untuk bermuhasabah....

Selasa, Julai 26, 2011

Marhaban Ya Ramadhan...

Sedar tak sedar, Ramadhan makin mula menjenguk ke muka pintu...

Maaf... saya tak tahu kenapa, tapi, sejak dua menjak ni, memang terasa sangat malas untuk nmenaip dan menghupdate blog ni... huhuhu... Mid-Life crisis... ^__^

Masih sibuk dengan dunia kefasilitatoran... Maklumlah, Taman Ilmu dan Budi bercuti selama 3 bulan... Tapi, saya ni, bukan jenis tahu pulang ke pangkal jalan (baca: rumah)... Jadi, masih bertapa... Perasan, konon-konon macam banyak sangat kerja untuk saya dekat sini...

*sengih sumbing*

Ramadhan datang lagi... Insyaallah bakal kembali ke pangkal jalan dengan segera... Bila lagi nak kembali... tak retireti nak insaf agaknya cik syafiqah ini... hehehehe...

Apa-apa pun... Semoga Ramadhan kali ini, kita semua terus meningkatkan amal... dan melakukan kebaikan...

Salam sayang...


p/s: Lama tak menaip... rasa macam hilang pulak rentak penulisan sendiri...

Khamis, Julai 21, 2011

siapa kamu encik anon...

perlu saya baca kamu punya komen dengan nada sinis... atau nada memujuk?

*Entah kenapa, terasa ada bara dalam hati...*

Serius... Kenapa post Januari lalu jadi komentar kamu...

Siapa kamu?

Takut? Sehingga menjadi si bayang-bayang?

Sekian....

rajuk hati yang dipujuk sendiri...

Sekian lama menyepi dari dunia tulisan maya...

Maaf... Hanya  itu yang mampu terucapkan... Nyata, sendirian, kesepian, keseorangan dan kesunyian sudah berjaya membunuh deria rasa saya...

*senyum nipis*

Dunia sepi yang saya ciptakan sendiri... Dunia sunyi yang saya reka sendiri... Entah apa yang berbekas dalam hati... Saya sendiri kurang pasti...

*mengetap bibir*

Entah apa rajuk yang bersisa dalam hati... saya sendiri kurang pasti... Hingga membiarkan diri terus sendiri... Beku, kebas, dan luka sudah tak terertikan lagi...

Entah....

*Renung skrin laptop.... Lama...*

Hilang kata-kata... Hilang seluruh pesona... Nyata rasa hati jauh berbeza dengan apa yang terzahir di zahir dan wajah...

Entah...

*mengeluh...*

Walau tahu mengeluh itu bukan sepatutnya... Tapi... Berat rasa yang menimpa... Tak mampu dizahirkan dengan kata-kata...

Manusia hanya boleh menilai dengan mata kasar sahaja...

Senyum... Nyata ia tak perlukan walau sepatah kata sebagai bayaran....

Rabu, Jun 29, 2011

Pelik anaknya Ajaib...

Pelik bin Ajaib... Kerana itu Cik Pelik anak kepada En. Ajaib...

Ok, Cik Sya dah masuk mode cakap bahasa kod macam orang Planet Pluto cakap dengan orang Planet Bumi...

*Dekat Planet Pluto ada orang eh? (menjulingkan mata)*

Mahu tak pelik...


Yelah... Kejap ada... Kejap tak ada... Macam biskut chipsmore... Kot ye nak main cak-cak macam main aci nyorok masa zaman kanak-kanak riang ria dulu... Janganlah sampai pelik bebenor rupenye, yob/yong oi!!!

*Keluor dah base Perok teman... Tak sior...*

Yoyo laaaa kawan aku sorang ni... Kau hilang suka suki hati kau... Tiba-tiba kau muncul pun... ikut suka hati kau... Aigooo... Aku tak berminat laaaa nak main aci nyorok-nyorok ni... Aku kalo nak aci pun... Aku beli satu dari India nun... Bagi mengurangkan kadar kemiskinan...

kau nyorok dan jengah kepala macam mana sekali pun... aku tetap buat tak nampak je kau wujud... Boley?
Tak faham saya... Lelaki memang makhluk Allah yang sangat pelik... Entah apa yang difikir pun tak tahu...

Saya ni... hidung pun tak mancung.... Tak ingin pulak nak jadikan pipi saya ni kereta soorong ke hape... Jadi tak perlu laaa main aci nyorok ke... aci redah ke... aci like-like kat facebook ke... aci buzz-buzz YM ke... Tak perlu ye...

Once kata kawan... kawan laaa... Yang pelik sangat perangai tu kenapa?

*kerut kening kuat-kuat*

Dah laaaaa pelik... boleh terima lagi... Ni senyap sunyi lesi... Macam apa...

Ok laaaa... Kau dah ada awek... Oooopppssss.... TERsilap... Bakal isteri.... So, kau tak mau kacau aku lagi... (konon...)

Tapi, perangai kau 'annoyed', sih... Kau buat aku fikir... Kenapa laaaa wujud lelaki-lelaki pelik macam kau kat sekeliling aku...

Kejap kawan... kejap tak... dah kawan tu... kawan je laaaa... Apa jatuh saham kau bila kawan ngan aku yang sememangnya pelik dahsyat macam Alien dari Planet Zuhal ni?

saya Alien yang comel... ehhe~

Oh, sangat tak cool ok perangai kau....

*geleng-geleng kepala*

Dan... TAHNIAH laaaa... Kau buat aku emo di pagi-pagi hari yang cuacanya kejap lagi bakal hujan lebat ni...

Tak faham aku orang-orang macam kau ni...

Kau buat aku rasa... Makhluk Allah bernama lelaki itu memang pelik... sebab kaum kau ni dalam hidup aku memang rare dan boleh dibilang dengan jari je...

Sudah-sudah laaaa tu main aci nyorok ngan aku... Sampai ke sudah kau nyorok kat situ... aku tak mau cari... Sebab kau harus tahu... Aku ini beku... Equation yang paling tepat buat aku adalah seperti ini...

Syafiqah = Beku = Kejung
Makanya, Takziah diucapkan... Permainan aci nyorok kau tak mampu nak buat takat lebur aku jatuh...

*ok, masuk mood cik Syafiqah balik*

Apakah lelaki memang makhluk yang aneh dan sangat pelik?

Bagi saya... Mungkin... Sebab... Siapa je lelaki dalam hidup saya?

Abah, Ismet, Fayyadh dan Inspirians... Lain-lain...?

Hmmmm... Kena baca buku Men from Mars tu ke???

Ek??? Apakah??? Pelik-pelik je laaa semua benda ni.... Aigooo....



p/s: Kalau dah memang pelik tu.... Pelik jugak sampai bila-bila... Ngeng!!!

I Am The Best!!!!

I Am The Best!!!

Of course!!!!

*giggles...*

Bukan saya cakap tapi, 2ne1...

Ok, kalau tengok post saya yang lepas-lepas... Memang ada sebut pasal 4orang gadis Korea yang menggelarkan diri mereka 2ne1 kan?

Bom, Dara, Minzy, CL

Ok, setelah membuatkan saya senyum panjang dengan lagu mereka berjudul Lonely sebulan lepas... Hari ini, mereka buat saya demam pulak dengan title track baru mereka, I Am The Best!!!

Yes!!! Saya memang dilanda demam K-Pop seperti mana perempuan-perempuan lainnya... tapi, demam saya hanya untuk mereka yang bergelar 2ne1 ini...

Lagu-lagu mereka... Ohhoi... tak main laaaa stok comel-comel macam sesetengah girl group Korea yang lain... Kalau dah nama the only girl group from YG Entertainment... Pastilah ia ganas seperti sunbae-sunbae mereka... (Big Bang, Gummy dll...)

Tapi, saya suka mereka kerana keganasan mereka ini...

Kerana itu... THEY ARE THE BEST!!!

*senyum lebar-lebar...*

Lagu I Am The Best ini... memang dahsyat... Lain dari lagu-lagu diorang sebelum ini... Walau masih ada sedikit auto-tune sana sini... Tapi, sentuhan Teddy-oppa ini buat saya WHOAAAA berkali-kali... Video clip yang sangat mewah dan bling-bling...

Lagunya simple je... tak perlu pitching lari sana-sini... Most of the time...  They are more like speak fastly or rapping rather than singging... But, it's still all-kill... the beats... the music... it makes a person who love this kind of beat cannot get rid of the beats once they hear it...

Dan memandangkan saya sangat suka lagu yang beat nya macam mengira satu-satu denyut jantung ni... I cannot get rid of the headphones now!!!

*sejak bila Cik Syafiqah buat minor dalam Arts and Songs dekat Taman Ilmu dan Budi ni??? (rolling eyes)*

*Yang penting solekan mata Mangnae Minzy dan Bommie unnie paling cantik!!! Tapi, Dara unnie tetap the cuttest!!!*

Serius... Kalau orang cakap vidoe klip diorang untuk lagu I Am the Best ini stok foreign macam Black Eyed Peas pun... Boleh dikira laaa...

Thumbs Up berkoyan-koyan pada si pengarah video Seo Hyun Seung-shii(sumber: allkpop)... 

Mungkin akan ada yang start menganalisa video ini ada kaitan dengan Illuminati laaaa... Satanic ke... Hapa ke... (Sebab ada piramid dan lirik yang berulang-ulang (?) ) Saya malas nak kisah...  

Saya sekadar suka sahaja... Tak sampai nak menyembah ke hapa, hokey...

But, I really like their style... The thick eyeliner is their trademark eye make-up... Serius cantik!!!

Kalau Lonely adalah berkaitan hati yang sepi kerana disayangi kekasih yang diri sendiri rasa tak sayang lagi... I Am The Best kembali membawa kembali ke'ganas'an mereka ke dalam dunia Kpop...

Saya memang kipas-susah-mati (baca: die-hard-fan) 2ne1... 

I Am The Best after Lonely... Great!!!!


p/s: Hari ni je nak lagha... Esok saya buat entry insaf balik, ok? *wink wink..* 

p/ss: Sila laaa download dengan menekan I Am The Best 2ne1 di Youtube ye... Internet di sini sangat laju umpama siput yang sedang mendaki gunung... Jadi tak mampu nak tunggu untuk di upload... ^__^ 

Biarlah...

Aduh!!! Sudah berkurun rupanya blog ini sudah tak dikemaskan... Minta maaf ye siapa yang rajin nak jengah sini... Memang kemalasan sangat nak bawa laptop yang beratnya 2kilo itu ke tempat yang ada internet line...

*dasar pemalas*

Memang saya pemalas... Jadi, saya kisah ke? =P

Hmmm... En. Putih??? Saya dah tutup buku... Tutup buku terus... Sebab saya dah tak mau dia...

*Boleh ke cik Sya cakap macam ni??? Hahahahaha.... En. Putih dah kena baling dalam Laut Sulu... Terus kena campak masuk Antartika... =P*

Senang hati je Cik Sya nak campak En. Putih masuk Antartika... Dia anak orang kot... bukan anak beruang, hokey...

Saya tak kisah laaaa... yang penting pengkisahan cerita En Putih dah tamat... Sebab hati telah dibasuh dengan klorok biar putih bersih, suci murni...

*Peace...*

*sengih... tak tahu laaaa nape...*

Serius... Bila membelek isi hati sendiri.. boleh ketawa saat bercerita tentang kisah ngeri hidup sendiri pada orang... Boleh gelak-gelak bila orang suruh cari En. Adam untuk menghuni hati... Boleh sengih panjang ala-ala kucing gatal bila dok gedik dengan member konon-konon kita suka orang ini, orang itu... Terasa macam...

Terasa macam... I GET A LIFE!!!

Tak kisah laaa samada orang nak cakap saya ni heartless...

Tak kisah laaa orang nak saya ni weird...

Atau, tak kisah laaaa samada mereka semua tu nak cakap saya flirt...

Saya nak beritahu dekat sini... I JUST GET MY LIFE BACK!!!


Saya tak kisah dah mereka semua tu nak cakap apa... Saya hanya mahu senyum sahaja...

Kenapa, ya?

Mungkin sebab tiba-tiba rasa diri macam dah besar... *rolling eyes*

Mungkin sebab tiba-tiba rasa... kalau yang teruk gitu pun aku boleh redah... apatah lagi yang seciput kuman... *gelak guling-guling*

Tapi, Cik Syafiqah tetap orang yang sama, hokey...

Masih yang senang menangis itu... Bila tengok cerita sedih-sedih...

Masih Cik Syafiqah yang emo-emo bila orang tembak tempat yang tak kena dan timing yang tak betul...

Masih Cik Syafiqah yang degilnya... Rabbul 'Alamin sahaja yang tahu...

*senyum jahat*

Tapi... Saya nak cakap jugak... yang saya rasa saya masih bahagia begini... walaupun serabut dengan duit yang tak pernah nak cukup...

*Ye, Cik Syafiqah... Duit tu tak datang berlari pada awak... awak kena berlari mencari dia...*

*Giggles...*

Jadinya... biarlah orang nak cakap apa... Semua-semua tu saya campakkan sahaja ke Laut Sulu... Humbankan biar sejuk beku dekat dasar Laut Antartika...

*Failed geografi laaaaa kamu, Cik Sya...*

I don't care laaaa....

Selamat datang hikmah... Selamat jalan musibah....



p/s: ini entry Cik Sya yang konon-konon dapat semangat dari puak Namex... ntah pape...

Selasa, Jun 14, 2011

RESILIA = Remaja Suci Daripada Zina, Mulia Dalam Agama...

Dilantik sebagai salah seorang Senior Trainerz Projek RESILIA...

Seperti tertera pada tajuk, RESILIA adalah singkatan untuk Remaja Suci Daripada Zina, Mulia Dalam Agama...

Projek ini dikendalikan oleh 5 buah kelab dari 13 buah kelab yang bernaung di bawah CENSERVE Team IIUM...

Projek RESILIA ini sebenarnya adalah satu usaha dari kami, pihak mahasiswa untuk mengurangi gejala zina dan kelahiran bayi tak sah taraf di Malaysia...

*Oh, bahasa ku sangat skema...*

Ok... kita tukar...

Sebenarnya, projek ini idea bersama... juga mendapat kerjasama dari seluruh warga CENSERVIAN...

Yelah, sangat menyedihkan bila melihatkan adik-adik kita di luar sana... yang terdedah dengan pelbagai fitnah akhir zaman...

Jadi, daripada duduk terperuk dan menuding jari kepada pelbagai pihak... Kami segera bangun dan mula menggerakkan kesedaran kepada adik-adik ini samada di peringkat rendah mahupun menengah...

Sedih, bila mengenangkan... Kebanyakan remaja kita, terutamanya yang berbangsa Melayu, umpama tiada arah dan pedoman... Malahan, mereka terus hanyut tanpa tahu jalan untuk kembali...



Cuba kamu taip perkataan Remaja Melayu... samada di carian Yahoo, Google, atau Youtube... Pasti yang keluar seperti di atas...

Hebat tak hebat remaja Melayu kita sekarang...

*geleng kepala...*

Kalau masih mahu mengharap pihak kerajaan, guru-guru, ataupun ibu bapa... sampai bila pun masalah ini tak berkesudahan...

Bukan apa... Kalau semua kemudahan yang disediakan oleh mana-mana pihak hanya terus menghanyutkan dan menjahanamkan bangsa sendiri... Kenapa kita pula terus-terusan mahu menuding jari?

Kenapa kita tidak ada tindakan sendiri mahu menangani masalah kronik ini?

Jangan hanya tahu meludah ke langit... sudahnya, air ludah itu, terus jatuh menyapa muka sendiri... bukankah buruk begitu...

Jadilah kita seperti anjing yang menyalak ke bukit... Cakap banyak-banyak... Usaha kosong tidak kelihatan...

Kerana itu RESILIA ditubuhkan... Kami tidak mahu jadi seperti si anjing atau si peludah...

Kami mahu bergerak...

Tapi, usaha kami ini perlukan sokongan orang ramai...

Terutamanya kamu di luar sana...

Kalau hanya setakat 100 orang berusaha untuk menerjah berpuluh juta penduduk Malaysia... Manakan mungkin dapat membanteras 100% masalah serius ini...

Namun, sekurang-kurangnya, ia mampu mengubah sedikit remaja... dan Insyaallah, dengan usaha yang berterusan, ia mampu menarik ramai lagi...

Kamu pun... Takkan mahu duduk sahaja...

Bergerak... Kalau kamu rasa remaja pelapis bangsa kita semakin parah dan tenat...

Mereka sakit dan kelelahan... Kerana itu kita perlu menghulurkan tangan supaya mereka tak terus lemas dan hanyut...

Jangan mengharapkan balasan atas usaha-usaha kita... Hanya Allah tempat penggantungan dan pengharapan... Insyaallah, ganjaran dari Nya lebih besar dari pangkat dan harta dunia...

Teruskan usaha murni dalam menaburkan keinsafan di hati insan... Jangan pernah lelah... Jangan pernah rebah...

Kerana... Cukuplah Allah bagi kita semua...


p/s: tiba-tiba entry panjang dan tak banyak gambar... huhuhu...

dan bila nanti...

seorang demi seorang rakan mula memasuki gerbang perkahwinan... Malah, bertambah-tambah kawan-kawan yang mula melangkah ke alam pertunangan... Tahniah!!! ^__^

Maaf... Memang sengaja tak update blog ni... Malas... huahuahua...

Entah kenapa, entry dimulakan dengan kata-kata di atas... huhuhu... pelik betul...

Berada di ofis CENCERVE Taman Ilmu dan Budi... Aigooo... saya pun tak tahu lah, sejak bila saya mula rajin nak jejak sini...

Yelah, setelah 4tahun berada di Taman Ilmu dan Budi, saya sedaya upaya untuk mengelak berada di Ofis ini... Tapi, bila cik Fatin Nadzirah, si Vice Presiden 2 Inspire Club menjaja nama saya pada Ibu... serta merta satu amanah besar tergalas di bahu... Aigooo...

*geleng-geleng kepala*

Tau tak apa itu RESILIA?

RESILIA = Remaja Suci Dari Zina, Mulia Dalam Agama...

Inilah projek baru dan antara yang terbesar dalam CENSERVE sekarang...

Memanglah dari awal-awal penubuhan prjek ini, saya antara yang mengambil tahu... Tapi, sekadar ambil tahu je laaa... Saya tak sampai seru nak join...

Tapi...

*sob... sob... sob...*

Sejak seminggu lepas, saya mula bertapa di CENSERVE bersama cik Fatin Nadzirah... wuwuwuwuwu...

Seronok?

Entah... Tugas sebagai Senior Trainer, sebenarnya berat...

T__T

Cuba mengelak... Tapi... mengetahui perjalanan projek yang memerlukan sebanyak mungkin tenaga dan idea, buat saya mengalah...

Tapi, seronok je sebenarnya... hehehehe...

Ok, akan sambung entry kedua lepas ni... untuk mengetahui lebih lanjut mengenai RESILIA...

Chow lin long...

Isnin, Mei 23, 2011

Malaysia Tanah Airku...

Salam kasih sayang semua...

Ok... saya tahu blog dah mula bersawang-mawang... talian internet yang mendukacitakan... Huhuhu...

Malaysia tanah airku...

Tajuk tak boleh blah...


Memang tak boleh blah... Huhuhu...

Sengaja turun ke pejabat Mahallah untuk mendapatkan talian Internet yang terbaik... (wohooo... ayat macam nak buat essay Bahasa Melayu...)

Saya belek The Star... Almaklum... Terpaksa baca...

Belek punya belek... terjemuh dengan m/s 20... Tajuk memang baik punya...

"Malaysia ranked world's 10th largest consumer of alcohol"

Nak nganga ke... Nak garu kepala...???


Dahsyat kan???

*angguk kepala laju-laju*

Katanya... Maksud saya ditulis di sini...

"Malaysia has been named by the World Health Organization (WHO) as the world's 10th largest consumer of alcohol despite its small population and size."

Whoaaaa~

*nganga mulut besar-besar....*

Hebat tu!!!!

Nak lagi???
"Statistics by the international body  this year also showed that Malaysians spent over US$500mil (RM1.5bil) on alcohol with a per capita consumption of seven litres."

Ohho!!! Banyak tu.... RM1.5bil... Kalau belanja bagi budak-budak tak berduit sekolah... Bagi rumah-rumah anak yatim dan kebajikan yang sangat-sangat memerlukan itu... Kan lebih mulia???

"Beer consumption in Malaysia is 11 litres per capita"

11 liter per capita!!! Tabik sama rakyat Malaysia!!!


Sebenarnya.... Tidak terkata sambil menggelengkan kepala membaca tajuk ini...
Nasihat saya kepada adik-adik di 'Taman Ilmu dan Budi' yang mencari tajuk untuk research paper EAP semester depan... Sila buat tajuk 'menarik' ini... Buat dengan penambahan kepada pandangan dari sudut Islam...

*Silly, Sya... Sah-sah arak itu HARAM!!!*

A'ah... arak itu ibu maksiat...

Kalau dah berada di tangga ke-10... Maka, tidak hairan kalau Malaysia punya kadar jenayah yang tinggi... Masalah sosial yang melimpah-ruah... Macam sup panas tumpah dari mangkuk...

*analogi apakah???*

Peranan kita... Pelapis generasi pemimpin hari ini... Untuk mengukuhkan amal dan iman di segenap lapisan belia... Agar pimpinan tidak negara bukan dari golongan yang leka, alpa dan angkuh...

*Ouch... tak menyucuk mana-mana pihak... Malah, kata-kata itu menyucuk hati sendiri...*

Dunia sedang menuju titik pengakhiran....



p/s: Makin kurang update sepanjang 2bulan ini...Maaf...

Sabtu, Mei 07, 2011

stay... and don't go away...

Stay...
i just need you here...
hear me cry...
just near by...
wait till i laugh by myself...
bout how foolish am I...

Stay...
your presence is enough to prevent me...
your sight just a bless for me...
to console me...
even my tears keep falling down...

Don't go...
Just stay...
I just need your presence...
Stay...
Don't go away...
Cause I am just afraid of myself...

Stay...
Don't let me alone inside the darkness...
It can eat me... Crunching my bones every second you are away...
Just stay...
Here... By my side...

Stay...
If crying is hard for you to stand with...
Just made me shout...
To ease every pain that crawling over my heart, mind and soul...
Just let me scream it all...
Because with you...
I can be myself... No matter how hard to express..

Stay...
Don't go away...
Stay...
Lean my head at your shoulder...
Comfort me with sweet words...
When I am just silent into my deep thoughts...

Stay...
Don't go away...
Cause your the one who know me...

Stay...
Don't go away...


*****

Huhuhu...

Apakah ini???

Entah~

Tetiba je rasa cam best atur ayat-ayat ni dalam kepala...

PeNoNtOn FiLeM...

Related Posts with Thumbnails

eN. bLoG pUnYa BiRtHdAy...

Daisypath Anniversary tickers